2024. április 25., csütörtök

Elfogadták a népesedési akciótervet

Dr. Korhecz Tamás: Megoldás létezik, még ha az nem is egyszerű, és nem is népszerű

A Magyar Nemzeti Tanács tegnapi, 35. rendes ülésén elfogadták a 2013–2017-es időszakra vonatkozó népesedési akciótervet. A dokumentum igyekszik választ adni a vajdasági magyarság lélekszámcsökkenése jelentette problémára, és konkrét programokkal hozzájárulni ahhoz, hogy minél többen vállaljanak gyermeket, illetve alapítsanak nagycsaládot. Az akcióterv az olyan hagyományos értékek erősítésének fontosságára is kitér, mint amilyen az anyaság, a család, a nagycsalád, a kereszténység, az összetartás és az összetartozás, a felebaráti szeretet és a felelősségvállalás.

Dr. Korhecz Tamás, az MNT elnöke beterjesztőként megismételte korábbi kijelentését, hogy az akciótervvel a tanács egy kemény és csomós bükkfába vágta a fejszéjét. Ugyanakkor az MNT-nek alapvető kötelessége volt az akcióterv kidolgozása, illetve majdani végrehajtása, hangsúlyozta Korhecz, kifejtve, hogy a vajdasági magyar közösség elért a szakadékhoz, amely a cselekvés hiányában végzetes lehet, vagy lehetett volna.

Olyan folyamatok indulhattak volna el, amelyek visszafordíthatatlanul a magyarság vesztét okozták volna. A problémával szembe kell nézni, és megkezdeni kezelni azt, emelte ki Korhecz, mondván, hogy a hallgatás ebben az esetben bűn lett volna.

Dr. Korhecz Tamás: Az anyák többet tettek ezért a közösségért, mint több tucat politikus (Fotó: Diósi Árpád)

Dr. Korhecz Tamás: Az anyák többet tettek ezért a közösségért, mint több tucat politikus (Fotó: Diósi Árpád)

Felszólalásának folytatásában az MNT elnöke arról beszélt, hogy a világ valóban megváltozott, ugyanakkor ennek ellenére is tenni lehet a családokért, a minél több gyermek megszületéséért. Megoldás létezik, még ha az nem is egyszerű, és nem is népszerű, tette hozzá.

Beterjesztésében Korhecz ismertette, hogy az akcióterv egy jelentős része arról szól, hogy a közvéleménynek, valamint a médiának foglalkoznia kellene a vajdasági magyarság népességfogyásával, felszínre hozva a probléma minden egyes apró részletét.

– A vajdasági magyar közösségben számos tévhit és előítélet él azzal kapcsolatban, hogy miért is fogy közösségünk. Mint az kiderült, sokan úgy vélik, hogy ez az elvándorlással magyarázható. Pedig a kompetens szakemberek kimutatásaiból kiderül, hogy a jelenség elsősorban azzal magyarázható, hogy nem születik elég gyermekünk. Az akciótervben számos olyan intézkedés helyet kapott, amely a család, a nagycsalád és az anya presztízsét hivatott növelni. Napjainkban a társadalom olykor lenézi és lesajnálja a nagycsaládos anyákat. Ehelyett az újgazdagoknak és a materiális javaknak van presztízse. Az anyák többet tettek ezért a közösségért, mint több tucat politikus, de ezért eddig szinte senki sem adózott elismeréssel. Az intézkedések egy másik csoportja az anyagi kérdésekre kísérel meg választ adni. Változtatni kell azokon a munkaerő-piaci körülményeken, amelyek miatt a XXI. század iskolázott és művelt asszonyának választania kell az anyaság és a munkavállalás vagy a karrier között. Családbarát munkahelyek létesítésével szükséges kiiktatni ezt a választási kényszert. Ellenkező esetben oda jutunk, hogy azok vállalnak gyermeket, akik nem tanultak, és egyébként is a társadalom peremén vannak, szociális segélyből akarnak megélni. Így a szegénység reprodukciója következne be. Azok, akik tehetnének, akik a társadalom egészséges szegmensébe tartoznak, ők jelenleg választani kényszerülnek. Több nyugati ország is bizonyította, hogy ez a probléma igenis megoldható, és el lehet érni, hogy az értelmiségi nők is több gyermeket vállaljanak. Ahhoz, hogy akciótervünk sikeres legyen, hinni kell, és összefogni – fogalmazott Korhecz.

Az akciótervet Szűcs Balázs, az MNT általános jogi ügyekkel megbízott tanácsosa ismertette. A felszólalók legtöbbje szükségesnek és jónak tartja az akciótervet. Dr. Várady Tibor akadémikus javaslata nyomán a dokumentum két fejezetében apróbb megfogalmazási módosításokat hajtanak majd végre. Az akciótervet egyhangúlag fogadta el a tanács.

A folytatásban a tanács megszavazta a népesedési akcióterv kiegészítő dokumentumait: az akcióterv végrehajtásáról, a végrehajtáshoz szükséges költségvetési eszközök betervezéséről, valamint az alkalmazásról szóló éves beszámoló elkészítésének kötelezettségéről szóló záradékokat.

MÁSODIK PÓTKÖLTSÉGVETÉS

Az ülésén elfogadták az MNT idei második pótköltségvetését, amelynek bevételi és kiadási oldala is mintegy 11,8 millió dinárral több, mint az idei első, márciusban elfogadott pótköltségvetésben. A bevételi és a kiadási oldalon nagyjából 456,1 millió dinár szerepel.

A többletbevétel egyrészről annak a százezer USA dollárnak köszönhető, amelyet dr. Várady ajánlott fel a Várady Kiválósági Ösztöndíj-hitel alap létrehozásának céljából, másrészt pedig a megnövekedett köztársasági és tartományi költségvetési juttatásoknak.

OKTATÁSI KÉRDÉSEK

Az MNT elfogadta a diákjóléti intézmények férőhelyének betöltésével kapcsolatos véleménynyilvánítást. Ennek értelmében az első felvételi kör után a verseci Középiskolások Diákotthonában 144, a nagykikindai Nikola Vojvodić Középiskolások Diákotthonában 108, az újvidéki Középiskolások Diákotthonában 196, a szintén újvidéki Brankovo Kolo Középiskolások Diákotthonában 410, a zombori Középiskolások Diákotthonában 215, a bácskeresztúri Petro Kuzmjak Középiskolások Diákotthonában 70, a szabadkai Középiskolások Diákotthonában pedig 418 diák nyer elszállásolást. Ezek a számok nem véglegesek, hiszen a diákotthonok a második felvételi körre teljes kapacitásuk tíz százalékát tartják fenn.

A továbbiakban elfogadott záradékjavaslat értelmében a következő oktatási intézményekben nyílik szeptembertől kis létszámú tagozat: a magyarkanizsai Jovan Jovanović Zmaj Á. I. adorjáni kihelyezett tagozatában (I. oszt., 9 fő), a magyarcsernyei Petőfi Sándor Á. I. tóbai kihelyezett tagozatában (I. és II. oszt. összevont osztálya, 9 fő), a zichyfalvi Dositelj Obradović Á. I. ürményházi kihelyezett tagozatában (I. és II. oszt. összevont osztálya, 9 fő), a kúlai Petőfi Brigád Á. I.-ban (I. oszt., 8 fő), a budiszavai Ivo Andrić Á. I.-ban (I. oszt., 6 fő), az óbecsei Sever Đurkić Á. I.-ban (I. oszt., 5 fő), a csókai Jovan Popović Á. I. feketetói kihelyezett tagozatában (I. és II. oszt. összevont osztálya, 5 fő), a törökkanizsai Jovan Jovanović Zmaj Á. I. majdányi kihelyezett tagozatában (I. és IV. oszt. összevont osztálya, 5 fő), a törökkanizsai Jovan Jovanović Zmaj Á. I. oroszlámosi kihelyezett tagozatában (I. és III. oszt. összevont osztálya, 5 fő), a palicsi Miroslav Antić Á. I. ludasi kihelyezett tagozatában (I. oszt., 10 fő), a szabadkai Đuro Salaj Á. I.-ban (I. oszt., 6 fő), a szabadkai Széchenyi István Á. I. kelebiai kihelyezett tagozatában (I. oszt., 9 fő), az oromhegyesi Kis Ferenc Á. I.-ban (I. oszt., 11 fő), az oromhegyesi Kis Ferenc Á. I. tótfalusi kihelyezett tagozatában (I. oszt., 6 fő), az újvidéki Bogdan Šuput Tervezőiskolában (I. oszt. tervező grafikusi szak, 8 fő), a magyarkanizsai Beszédes József Mezőgazdasági és Műszaki Iskolaközpontban (I. oszt. mezőgazdasági gépkezelői-szerelői szak, 8 fő) és a nagybecskereki Nikola Tesla Elektrotechnikai és Építészeti Iskolában (I. oszt. elektromos hő- és hűtéstechnikai berendezés szerelői szak, 7 fő).

A folytatásban megszavazták a záradékot, amelynek értelmében az MNT az óbecsei Műszaki Iskolában a következő hároméves szakokon tartja indokoltnak az érdekeltek beiratkozását átképzés és továbbképzés céljából: 10 tanuló női fodrász szakon, 6 tanuló férfi fodrász szakon, 10 tanuló autóbádogos szakon, 8 tanuló autószerelő szakon, 6 tanuló lakatos szakon, 8 tanuló autóvillamossági szerelői szakon, 10 tanuló hálózati villanyszerelői szakon, 6 tanuló villamosgép és készülék szerelői szakon, 5 tanuló gépek és készülékek villanyszerelői szakon.

Ugyanebben az intézményben a következő négyéves szakokon tartja az MNT indokoltnak az átképzést és továbbképzést: 5 tanuló részére gépésztechnikusi szakon, 10 tanuló részére számítógépes szerkesztő gépésztechnikusi szakon, 6 tanuló részére hűtő- és fűtőberendezések elektrotechnikusa szakon, 15 tanuló részére pedig négyéves számítógépes villamossági technikusi szakon.

A zentai Közgazdasági-Kereskedelmi Iskolába átképzés és továbbképzés céljából az MNT szerint 10 tanuló iratkozhatna hároméves kereskedői szakra, 15 tanuló pedig négyéves kereskedői technikus szakra.

Az MNT a Publik Praktikum Kft. kiadó következő tankönyveit, munkafüzeteit tartja megfelelőnek az oktatási-nevelési folyamatban történő alkalmazásra az iskolai előkészítő csoportokban: Matematika, játékosan a tudásig, Miki Mókus-Környezetismeret, Játékosan a tudásig, A körülöttünk lévő világ, Miki Mókus Matematika, Rajzolok, írok. A Gerundijum Kft. kiadó tankönyvei közül az MNT a 8. osztályos Kémia tankönyvet, valamint a 8. osztályos Kémia feladatgyűjtemény használatát tartja indokoltnak az oktatási folyamatban.

A korábbi dokumentumban, illetve nyilvántartásban észlelt apró helyesírási hibák miatt az MNT elfogadta a vajdasági magyar helységnevek meghatározásáról szóló határozatot.