2024. április 25., csütörtök

Mától drágább az áram

A korábbi bejelentés értelmében augusztus 1-től 10,9 százalékkal drágul a családi fogyasztóknak a villanyáram, az ipari fogyasztóknak ugyanakkor 12,8 százalékkal nő az energiahordozó ára. Ez azt jelenti, hogy a polgároknak egy kilowattóra villanyáramért mától 6,14 dinárt kell fizetniük az áfa beszámítása nélkül.

Újvidék Önálló Szakszervezeteinek Szövetsége tegnap kiadott közleményében erélyesen elítélte az újabb lakosságot sújtó áremelést. „A kormánynak ez a lépése újabb bizonyíték arra, hogy egyetlen megoldást ismernek az államkassza feltöltésére: ha a polgárok zsebében nyúlkálnak. Az ilyen jellegű zsarolás (a létfenntartáshoz nélkülözhetetlen áram drágítása ugyanis nem más, mint zsarolás) ismételten cáfolja a már sokszor megcáfolt téveszmét, hogy Szerbia egy szociális politikát folytató ország volna” – olvasható a szakszervezet közleményében.

A fogyasztókat – akik, ha tetszik, ha nem, kénytelenek elkönyvelni az újabb áremelést – ezután leginkább az érdekli, hogy a villanyáram drágulását követi-e egy szinte mindenre kiterjedő áremelkedési hullám, ugyanis ez az általános tapasztalat.

Jorgovanka Tabaković bankkormányzó, mint a lapunkban is olvashatták, ezzel kapcsolatban azt nyilatkozta, hogy az áramdrágítás a kiskereskedelmi árakra csak korlátozottan hat majd ki, az inflációra kifejtett közvetlen hatása csupán 0,55 százalékos lesz.

Másként látja ezt Vera Vida a Szerbiai Fogyasztók Központjának elnöke, aki szerint az energiahordozó áremelésének következtében a kereskedők is megemelik az árakat, függetlenül attól, hogy az áram drágítása mekkora valós költségnövekedést jelent nekik.

Az áramdrágítást a Szerbiai Villanygazdaságban azzal indokolják, hogy Európában már évek óta Szerbiában a legolcsóbb az áram. Szerbiában valóban ötször olcsóbb az áram, mint például Németországban, ám elfelejtik említeni, hogy a fizetések is legalább ötször alacsonyabbak.