2024. április 25., csütörtök

EU: megélénkült az illegális bevándorlás

A Földközi-tenger nyáron nyugodtabb, mint más évszakokban, amit az Európai Unióba menekülő afrikaiak egyre tömegesebben próbálnak kihasználni. A gyakran túlzsúfolt lélekvesztők utasai az Európában megtalálni vélt jobb élet reményében vágnak neki a veszélyes tengeri útnak a Földközi-tenger medencéjében.

Az Afrikából érkező illegális bevándorlók leggyakrabban először Máltára, Szicíliára, vagy a szintén Olaszországhoz tartozó parányi szigetre, Lampedusára szeretnének eljutni. Ezeken a – Líbiához és Tunéziához közel eső – földközi-tengeri szigeteken az utóbbi időben megnőtt az Afrikából érkezett illegális bevándorlók száma, de mind többen vannak olyanok is, akik nem tudják elérni az olasz, vagy a máltai partokat, mert vízi járművük még a cél előtt felmondja a szolgálatot.

Őket a parti őrség igyekszik kimenteni, ha rájuk bukkan. A hét végén csaknem ötszáz hajótörött afrikai életét mentette meg az olasz parti őrség. Mint kiderült, mindannyian illegálisan akartak bejutni az EU-ba, Líbia irányából.

A Szicília és Tunézia között félúton fekvő Lampedusa szigetecske közelében idén már több mint ötvenen vesztették életüket a tengeri utazás alatt. A migránsok többsége a hajón, csónakon uralkodó rossz körülmények miatt halt meg, de sokan a tengerbe vesztek. Tavaly csaknem ötszáz bevándorló halt meg Lampedusa partjainál. Az idén pedig már mintegy ötezer illegális bevándorló érkezett a szigetecskére, amelyen a helybeli lakosság száma szintén ötezer.

A menekültekkel elárasztott Lampedusát július elején Ferenc pápa is felkereste. A római katolikus egyházfő a tengeren imádkozott a meghalt bevándorlókért; tragédiájukra emlékezve pedig koszorút dobott a vízbe.

Máltának szintén nagy fejtörést okoznak a menekültek és ezért szeretné kitoloncolni őket. Az Európai Bíróság azonban megakadályozta a szigetországnak ezt a szándékát. A bíróság döntése szerint az EU-ban mindenki jogosult menekültstátust kérni. A menekültáradatnak kitett Málta most azt szeretné elérni, hogy Brüsszel adjon több pénzt az illegális bevándorlás elleni harcához.

Több pénz még nem érkezett, de az Európai Parlament júniusban átfogó menekültügyi törvénycsomagot fogadott el, melynek értelmében minden uniós tagállamban ugyanúgy kell kezelni a menedékkérőket. Szakértők szerint az EU-tagországok számára komoly kihívás lesz a törvény alkalmazása, mert – pénzszűke miatt – nem mindegyik tudja teljesíteni az előírt feltételeket, sőt a minimális követelményeket sem.

Az uniós tagállamok között már évek óta jelentősek a különbségek mind a befogadás körülményei – pl. lakhatás, oktatás, egészségügyi ellátás –, mind a megítélt menekültstátusok aránya tekintetében. A visszás helyzetet már több nemzetközi emberjogi szervezet is bírálta.

Erről a menekülők vajmi keveset tudnak, ők csak mielőbb be szeretnének jutni az EU-ba, amelynek területén 4-8 millióra becsült illegális migráns él.

Az EU határőrizeti ügynöksége, a Frontex szerint tavaly az unióba tartó menekültek közel egyharmada érkezett a Földközi-tengeren keresztül. A legtöbb illegális bevándorló azonban továbbra is Ázsia irányából, a török–görög határon próbál bejutni az EU-ba, amely egyre hatékonyabban védi külső határait. Ennek eredményeként 2012-ben (az előző évhez képest) majdnem a felére, vagyis 141 ezerről 72 ezerre csökkent az unióba illegálisan bejutott és regisztrált menekülők száma, akik között a legtöbben afganisztániak voltak.

Idén, az első félévben nőtt a menedékkérők száma. Ezért elképzelhető, hogy az uniós illetékesek 2013 végéig több menekültet vesznek majd nyilvántartásba, mint tavaly.