2024. április 25., csütörtök

Ne félj, nem harap!

A székvárosban hatalmas gondot okoznak a kóbor kutyák, a Limán városrészben és az egyetemi kampusz közelében rendszeresen megkergetik a biciklizőket, motorosokat. A gyalogosokat általában nem bántják, de megtörténhet, hogy a falka hangulata mást diktál.

A múlt héten húsz kóbor kutya rátámadott egy férfira a Fruška gora utcában, elzavarta őket, de a vele lévő kétéves fia halálra rémült. A biciklizők megkergetése, nadrágszáruk megharapása sem veszélytelen, a kerékpárosok, motorosok leggyakoribb reakciója a kormány félrerántása, az úttest jobb, a szemközti irányú forgalom sávja felé. Az állatbarátok azt mondják: ugyan már, csak csaholnak, nem fognak bántani, ne izgulj! Ez legtöbbször valóban így van, de legtöbben nem szeretnének kerékpározás vagy sétálás közben azon gondolkodni, hogy vajon a sarkon várakozó kóbor kutyák falkavezérének és négylábú katonáinak mi jár az agyukban. Arról nem is beszélve, hogy egy hirtelen támadás alkalmával reflexeink dolgoznak, és nem állatbarát ismerősünk nyugtatása villan át az agyunkon. A múlt században népbarát városvezetésünk vadászokat bérelt fel, ők egy délelőtt alatt megoldották a kóbor kutyák okozta problémát. Később valaki kitalálta, hogy az úgy nem jó, az állatoknak is vannak jogaik, változtattak a módszeren: összefogdosták őket, és ha néhány napon belül nem jött értük senki, akkor hívták a vadászokat.

A nem a kútba, csak mellé – fajtájú problémamenedzselés ellen is morogtak az állatvédők, legutóbb abban egyeztek meg, hogy bejelentés alapján a város illetékesei összefogdossák a gazdátlanul kóborló állatokat, beviszik őket, a hímeket ivartalanítják, zöld nyakörvet tesznek rájuk, és visszaengedik az utcára. A nyakörv azt jelenti, hogy a kutya többé nem veszélyes, nem kell többé félnünk tőle, amikor kétéves gyerekünkre vicsorít, vagy ha a lábszárunk után kap a kerékpáron. A felsorolt módszerek közül nyilvánvalóan ez a leghülyébb, ezért a városatyák most azt tervezik, hogy a kutyatulajdonosokra 2000 dinár összegben meghatározott ebadót vetnek ki, a pénzből fizetnék a kóbor állatok begyűjtését, és a számukra létrehozott állatmenhely működtetését. Még egy adó, még egy önkormányzati szolgálat, új igazgatók, tanácsadók, tanácsadók tanácsadói.... Na meg a begyűjtött kutyáknak is biztos jutna egy-két csont.

A felvételen látható pulik valószínűleg sohasem kerülnek az utcára, még akkor sem, ha gazdájuknak ebadót kellene fizetnie utánuk, mindegyik után. Nagyon szereti őket, az igazi állatkedvelő mindent megtesz kedvencéért.