2024. április 20., szombat

„A városvezetőség a VMSZ nélkül elképzelhetetlen”

Több képviselő is megkérdőjelezte a szabadkai képviselő-testület keddi ülésének törvényességét

– Felmerül a mai képviselő-testületi ülés összehívásának legitimitásának kérdése, hiszen egyik napirenden szereplő pont sem kívánja meg a gyors döntéshozatalt, illetve nincs semmilyen alapja annak, hogy ilyen gyors eljárásban, a távollétemben összehívják az ülést. A korábbi koalíciós megállapodások ellenére, amely szerint augusztus közepén lett volna a következő ülés, a polgármester 22-én átadott kezdeményezésére, mégis július 30-ára hívták össze azt, és már a kérvény átadásának napján össze is ült a nevemben a képviselő-testület egyeztető tanácsa, megsértve ezzel az ügyrendi szabályzat 77. pontját. Megsértették az ügyrendi szabályzat 73. pontját is, amely szerint a képviselő-testület elnöke a beterjesztők kérvényének átvétele után 10 napon belül köteles összehívni az ülést – ezekkel a szavakkal adott hangot felháborodásának Kern Sólya Mária, a képviselő-testület elnök asszonya a keddi képviselő-testület ülésének kezdetén.

Az elnök asszony felszólalására több képviselő is reagált. Slavko Parać, a Szabadkáért képviselőcsoport képviselője azzal érvelt, hogy az ügyrendi szabályzat szerint a képviselő-testület elnökének a távollétében a helyettese vállalja magára a feladatkörét. Petar Balažević, szintén a Szabadkáért képviselőcsoport képviselője az ügyrendi szabályzatra hivatkozva kiemelte, az elnök asszony visszaélt a pozíciójával, megsértve ezzel a képviselő-testület becsületét, hiszen felszólalásával saját sértődöttségét, saját és pártja érdekeinek adott hangot. Horváth Tímea, a Vajdasági Magyar Szövetség képviselője felszólalásában kiemelte, a keddi ülés összehívásának nyilvánvalóan egy új többségi koalíció létrehozása volt célja. Hozzátette, a VMSZ is támogatja azokat a projektumokat, amelyek a szabadkaiak életminőségét javítják, így a Népszínház felépítését, az új munkahelyek létrehozását, Palics idegenforgalmának fejlesztését és a helyi közösségek fejlődését is. Modest Dulić polgármester pedig kiemelte, hogy bár Kern Sólya Mária szabadságát töltötte, telefonon értekeztek, és az elnök asszony jóváhagyta, hogy helyettese,Vesna Berta vegye át feladatit, majd a polgármester örömét fejezte ki, hogy a VMSZ is támogatja a Demokrata Párt által megfogalmazott prioritást élvező projektumokat. Kern Sólya Mária, reagálva a polgármester szavaira, kiemelte, igaz, hogy jóváhagyta a szükséges dokumentumok összegyűjtését, az ülés összehívását azonban nem hagyta jóvá. Josipa Ivanković független képviselő rámutatott, tény, hogy az elnök asszony jóváhagyása nélkül összehívták a képviselő-testületet, ezzel megsértették az ügyrendi szabályzat 73. pontját. László Gyula, a Magyar Remény Mozgalom képviselője is arra igyekezett rámutatni, hogy bár az elnök asszony távollétében a helyettes veszi át a feladatait, de nem helyettesítheti őt mindenben. Majd kérte, mivel véleménye szerint törvénytelenül hívták össze az ülést, tekintsék azt semmisnek, a képviselő-testület azonban 17 igen és 23 nem szavazattal úgy döntött, hogy nem sértették meg az ügyrendi szabályzatot, így a mintegy 45 perces vita után a képviselők megkezdték a munkát.

A Szerb Haladó Párt kezdeményezésére ugyanakkor többségi szavazattal, 26 : 22 arányban levették napirendről a díszpolgári cím odaítélését, hiszen mint arra Radmilo Todosijević, a Szerb Haladó Párt képviselője rámutatott, a korábbi ülésre beterjesztett anyag és a keddi ülés anyaga között csupán néhány mondat a különbség, ami arra utal, hogy a cím kiosztására tett javaslatok esetén nem ismételték meg a szükséges eljárást.

A képviselő-testület elfogadta a Palicsi Állatkert kibővítéséről szóló részletes szabályozási tervet, amely szerint megközelítőleg 5,5 hektárral bővül majd az állatkert területe, a Szabadka–Horgos-vasútvonal irányában.

Majd egyhangúlag meghozták azt a nyilatkozatot, amely szerint Szabadkát génmódosított szervezetek termelésétől, termesztésétől és fogalmazásától mentes területté nyilvánították. A képviselők hangsúlyozták, hogy az államnak erélyesebben kellene fellépnie a génmódosított nyersanyag és élelmiszerekkel szemben. Mint elhangzott, a nyilatkozattal azok a városok és községek mellé állnak, amelyek az egészséges életmódot, az egészséges élelmiszerek előállítását támogatják, és ezzel nyomást gyakorolnak az illetékes állami szervekre, hogy végre törvényes keretek közé szorítsák és rendezzék a piacon uralkodó áldatlan állapotokat, ami a génmódosított élelmiszerek forgalmazását illeti.

A képviselő-testületi ülést politikai találgatások előzték meg. Azt rebesgették, hogy új többségi koalíció alakul majd. Ez azonban a keddi ülésen nem történt meg.

– A képviselőcsoportok szövetkezésének a célja az volt, hogy megerősítsük az együttes fellépést, és így hatékonyabban megvalósulhassanak azok a projektumok, amelyeket prioritásként emeltünk ki. Ha mindenki csak a saját érdekeit nézi, és nem a többségét tartja szem előtt, akkor sehova nem jutunk – nyilatkozta Slavko Parać, a Szabadkáért koalíció képviselője az újságíróknak az ülés után. – Ha egyesek joguknak érzik, hogy az általuk megfogalmazott prioritást élvező projektumok kapcsán egyesüljenek, miért ne legyen másoknak is joguk arra, hogy más célok megvalósítása érdekében keressenek maguknak partnereket. A jövőben le kell ülnünk a koalíciós partnereinkkel, és részletekben megbeszélni az együttműködésünk alapjait, hiszen lehetetlen együttműködni, ha a képviselő-testületi üléséken egymással vitatkozunk, és más dolgokat tartunk fontosnak. A VMSZ képviselőinek többségével nincs gondunk, csupán néhány személlyel nem tudunk együttműködni – mondta.

Radmilo Todosijević, a Szerb Haladó Párt képviselője szerint Szabadkán elképzelhetetlen a városvezetőség a Vajdasági Magyar Szövetség nélkül.

– A városvezetőségben a változások inkább csak szóbeszéden alapulnak, mintsem valós tényeken. Az SZHP szabadkai szervezetének álláspontja szerint a szabadkai városvezetésből nem lenne szabad kihagyni a VMSZ-t, hiszen az ő munkájuknak a mellőzése ellent mondana a szavazópolgárok akaratának. Hogy szükség van-e a városvezetőség átkomponálására? Nem vettem részt a tárgyalásokban, így nem is tudom, hogy született-e valamilyen megállapodás. Az elkövetkező időszakban azonban a képviselő-testület működésében hatékonyabb munkára számíthatunk. Annak a ténye, hogy egy új képviselőcsoport alakult, számos találgatásra ad okot, és ha más szemszögből nézzük a dolgokat, minél több képviselőcsoport van a képviselő-testületben, annál nehézkesebb a munka – emelte ki Radmilo Todosijević. Újságírói kérdésre, mely szerint kik folytattak tárgyalásokat, elmondta: – Az elmúlt időszakban Gojko Radić, Bogdan Laban és Ilija Maravić, az SZHP megbízott vezetői. A párt alapvető célja, hogy városi szinten is megemelje a párt népszerűségét, és megtartsa, illetve növelje tagságát – mondta.

Szerettük volna a VMSZ képviselőinek véleményét is kikérni a témában, ám egyikük sem kívánt nyilatkozni.