2024. március 28., csütörtök

A szocialisták kiköltöznek a pártházból

A végéhez közeledik a nagybecskereki pártház (komitét) körüli több mint két évtizede tartó huzavona, miután a Fellebbviteli Bíróság elvetette a Szerbiai Szocialista Pártnak az épület tulajdonával kapcsolatos perfelújítási kérelmét. Ezzel remélhetőleg végérvényesen lezárult az épület körüli vita.

Dušan Šijan (SZHP) Közép-Bánát körzetvezetője közölte, hogy marad hely a szocialisták (és más pártok) részére is, de a több mint kétezer négyzetméternyi épület nagyobb részét az állami szervek, a körzet, a felügyelőségek, a kataszter, az adóhivatal egy része, valamint a gazdasági cégjegyzék és a statisztikai hivatal mintegy száz dolgozója foglalja majd el. Hogy erre pontosan mikor kerül majd sor, azt egyelőre nem tudni.

A komitét épületében – amelyet a község gazdasága épített – évtizedekig a JKSZ, a Szocialista Szövetség, a Szakszervezeti Tanács, a Harcosszövetség és az Ifjúsági Szervezet székelt. A Jugoszláv Kommunista Szövetség szétesése után az 1992-ben örökségébe lépett szocialista párt vette birtokba az épületet. Évekig szép pénzt fizettettek meg a 48 irodájának bérlőjével, úgy, hogy közben a közműdíjat nem fizették. Karbantartás híján azonban fokozatosan tönkrement az épület, a bérlők többsége pedig távozott.
A politikai pártok finanszírozásáról szóló törvény meghozatala után (2000-ben) hat év kellett, hogy jogerős és végrehajtható bírósági ítélet szülessen az SZSZP kiköltöztetéséről. De hiába mondta ki a Legfelsőbb Bíróság, hogy a köztársaság tulajdonában levő tulajdonról van szó, melyet átruháztak a nagybecskereki önkormányzatra, a (korábbi) hatalom nem volt elég erélyes a jogainak érvényesítésében. Amikor például két évvel ezelőtt – mikor már az épület telekkönyvileg is a város tulajdonában került – a jogot érvényesíteni próbáló bírósági végrehajtó pedig megjelent a komitétban, sem az állam, sem az önkormányzat képviselője nem volt jelen. Így nem sikerült kiköltöztetni a szocialistákat, a hatalomba való visszatérésük után pedig már elképzelhetetlennek látszott.

A szocialisták a legutóbbi választások után már arra is képesek voltak, hogy leszedessék az épület felújítására (a korábbi hatalom támogatásával) felállított állványokat. Pedig megvolt a beruházáshoz szükséges hatvanmillió dinár is. Ráadásul előlegként 8,5 milliót kifizettek az újvidéki Bulevar Kompani építőipari vállalatnak. A szocialisták időközben visszatértek a nagybecskereki önkormányzati hatalomba, ami még inkább megerősítette őket. Szövetségre lépve a haladókkal, kevesen mertek szembe menni velük.

A Fellebbviteli Bíróság ítélete változtatott a helyzeten. A döntést a párt vezetősége egyelőre hivatalosan nem kommentálta, de nyilvánvaló, hogy kezdik belátni: nem lehet a végtelenségig elodázni az épület visszaadását. Már készek a kompromisszumos megoldásra.

A kérdés most már az, hogy meddig fogja csúfítani még a városközpontot az épület. Mert a felújítására tavaly biztosított pénz visszakerült a köztársasági költségvetésbe, a pótköltségvetésben pedig nem irányoztak elő pénzt erre a célra. Legjobb esetben a 2014-es költségvetésből lehetne hozzáfogni az épület felújításához. A munkát már befejezhették volna, ha a szocialisták tavaly nyáron nem bontatják le az állványt.