2024. április 25., csütörtök

Megszentelték az új kenyeret

A hétvégén kenyérszentelő ünnepséget és kakaspörköltfőző versenyt tartottak Törökfaluban

Több száz helybeli és vidéki személy vett részt vasárnap Törökfaluban a kenyérszentelő ünnepségen, ami késő délelőtt a kakaspörköltfőző versennyel kezdődött a szabadtéri színpadnál, ahol 31 falubeli és vidéki csapat, köztük anyaországiak főzték a helybeli specialitásnak számító ételt. A zsűri szerint a legjobb kakaspörköltet a zentai Bogdán Zsófia készítette el, a második helyen végzett Balla Ferenc, a magyarországi Balotaszállásról, a harmadik helyet a törökfalui Varga Rudolf érdemelte ki főztjével. A főzőverseny résztvevőinek a házigazdák különféle ügyességi játékokat is szerveztek a helyszínen. A faluban késő délután 10 fogat részvételével felvonulást is tartottak, így az érdeklődők kedvükre kocsikázhattak.

A kenyérszentelő ünnepség résztvevői este 7 órakor menetben vonultak a búzakoronával és az új kenyérrel a Szent Gellért katolikus templomba, ahol Kormányos Zoltán törökfalui és Nagy József zentai plébános mutatott be ünnepi misét, amelyen megáldották az új kenyeret. Ezt művelődési műsor követte a szabadtéri színpadon, ahol helybeli és környékbeli művelődési egyesületek tagjai mutatkoztak be. Az egybegyűlteket dr. Zsoldos Ferenc, a Magyar Nemzeti Tanács alelnöke köszöntötte. A műsoron fellépett a tornyosi Ady Endre ME asszonykórusa és tamburazenekara, a kevi Móra István ME Bazsarózsa asszonykórusa és Jóbarátok tamburazenekara, valamint a Gyöngyvirág néptánccsoport, a gunarasi József Attila ME Rozmaring asszonykórusa, az adai Vadvirág HK néptáncosai és énekesei.

Továbbá színpadra lépett a törökfalui Százszorszép ME Búzavirág asszonykórusa, a falubeli óvodások, valamint néptáncot mutattak be a helyi kisiskolások. Fellépett Nagy Rózsa népdalénekes és a tornyosi tamburazenekar, Patócs Amanda és Török Klárika verset mondott, a völgyparti Molnár Enikő és Molnár Emese pedig modern tánccal szerepelt a műsoron.

– A mai rendezvényt is a Junitisz Ifjúsági Szervezettel és a helyi közösséggel karöltve szerveztük meg, mert nálunk fontos, hogy a falu apraját-nagyját – párttól függetlenül –összefogjuk, és mindenki jelen legyen a település ünnepén – magyarázta Nagy Rózsa, a Százszorszép ME elnöke. – A kenyérszentelő ünnepségen jelen van az egész falu, valamint a testvértelepülésről, Erzsébetlakról is érkeztek vendégek. Továbbá itt vannak a szomszédos falvak művelődési egyesületeinek tagjai, akikkel egész évben tartjuk a kapcsolatot, és eljárunk egymás ünnepségeire. Ez nagyon fontos számunkra, mert szinte testvérként tudunk egymáshoz menni, szinte hazajárunk egymáshoz. A gyerekek is élvezik a rendezvényt, hiszen van ugrálóvár, csillámtetoválás és arcfestés is. Az egyesületben egy csapat áll mellettem, akikre mindig lehet számítani, segítenek a szervezésben és a munkában. A kenyérszentelő ünnepség megszervezését nagyvonalúan támogatták helyibeli személyek és vállalatok is. Ezért köszönet a támogatóknak és mindazoknak, akik munkájukkal hozzájárultak, hogy sikeresen megszervezzük a rendezvényt – mondta az egyesület elnöke, aki hozzátette, hogy a március 15-ei ünnepséget is közösen szervezték az ifjúsági szervezettel. Emellett a Százszorszép megszervezte a ballagó diákok fogadását, akiket vacsorával vendégeltek meg. Továbbá szeptemberben a templombúcsúra Szent Gellért-napi ünnepséget terveznek kézműves-kirakodóvásárral.