2024. április 25., csütörtök
VIZES VB, BARCELONA

Katinkáé az első magyar arany

Világcsúcs női 100 m mellen – A szerb pólósok ma Montenegróval, a magyarok Görögországgal játszanak

A barcelonai vizes vb úszóversenyeinek második napján Magyarország is felkerült az érmet nyert nemzetek listájára. Hosszú Katinka ugyanis másfél másodperces előnnyel, 2:07,92 perccel nyerte meg a 200 m vegyest, s így már értelme van annak, hogy feláldozta a 100 m hát elődöntőjét, ahova reggel a második legjobb idővel jutott be. A vegyes döntőjében Jakabos Zsuzsanna hatodik lett, Kapás Boglárka 16:02,58-as magyar csúccsal ötödikként döntős 1500 méteren, Cseh László pedig 100 m háton a 13. helyet szerezte meg. Férfi 200 m gyorson Velimir Stjepanović kiharcolta a szerbek első elődöntőjét, amelyben ő is 13. lett. A nap teljesítménye a litván Ruta Meilutyteé, aki 100 m mellen 1:04,35 perces világcsúccsal győzött.

A férfi-vízilabdatornán hét európai és az ausztrál válogatott maradt állva. Utóbbi, a görögökkel egyetemben, nem szoktatta szurkolóit az érmekhez a nagy versenyekről, a többi hat viszont rendre ott van a zárócsatározásokon. A vb-ken még Montenegró sem remekelt, két éve csak a negyeddöntőig jutott, amikor a horvátoktól kapott ki. Volt azonban már Európa-bajnok és Eb-ezüstérmes, a legutóbbi két olimpián pedig a bronzmeccset veszítette el. Szerbiának ezért nem lesz könnyű dolga, bár a déli szomszédokkal azért rendre zöld ágra tudott vergődni. Éppen e két csapat játszotta tavaly az Eb döntőjét, és csatázott Londonban a harmadik helyért, s Szerbia mindkétszer nyert. Valamivel esélyesebb a görögök ellen a magyar válogatott, a horvátok is biztosan jobbak az ausztráloknál, a spanyolok pedig az idén nem mutattak annyit, ami az olaszok feletti győzelmet helyezné kilátásba.

A női tornán már ismert az elődöntő egyik párja, Oroszország tegnap délután nyerni tudott Kanada, Ausztrália pedig Görögország ellen. Az esti programban a holland–magyar és spanyol–amerikai meccsek határozták meg az elődöntő másik párját.

A férfi-vízilabdatorna negyeddöntőjében, ma: Magyarország–Görögország (15.30), Horvátország–Ausztrália (17.00), Szerbia–Montenegró (20.15), Olaszország–Spanyolország (21.45).