2024. március 28., csütörtök

Milliókat várnak a tüntetésekre Egyiptomban

A megbuktatott Murszi elnököt szeretnék visszahelyezni a hatalomba

Újabb nyilatkozatban szólította fel tüntetésekre a megbuktatott elnök, Mohamed Murszi híveit a volt államfőt támogató Muzulmán Testvériség, amely milliók részvételére számít.

Az iszlamista szervezet keddre virradó éjjel Az államcsíny mártírjai jelszóval hívott fel országos tiltakozó megmozdulásokra, amelyek célja - mint a közlemény hangsúlyozta - a július 3-án a katonák által megbuktatott Murszi elnök visszahelyezése a hatalomba.
Értesülések szerint a szervezők már kedden nagyarányú részvétellel számolnak. Erre utalt, hogy a tervezett tüntetéseket "milliók menetének" keresztelték el.
A feszült belpolitikai helyzetre és ezzel kapcsolatban a nemzetközi aggodalmakra utal, hogy a szembenálló felek között közvetíteni igyekvő Catherine Ashton, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője meghosszabbította kairói tartózkodását.
Ashton már második alkalommal látogatott Egyiptomba azóta, hogy a hadsereg megdöntötte Murszi hatalmát. Az uniós vezető megbeszélést folytatott Abdel-Fattah asz-Szíszi tábornokkal, vezérkari főnökkel, Adli Manszúr ideiglenes köztársasági elnökkel, Mohamed el-Baradei ideiglenes alelnökkel, valamint Nábil Fahmi külügyminiszterrel. A találkozók előtt Ashton kijelentette, hogy a feleket olyan politikai átmenetre igyekszik rávenni, amelyben az összes politikai erő részt venne.
Hétfő este Kairóban közölték: a magas rangú uniós diplomata úgy döntött, hogy kedden is folytatja tárgyalásait.
A hét végén Murszi elnök megbuktatása óta a legvéresebb összecsapások voltak az egyiptomi fővárosban. Hivatalos források szerint több mint 70 ember vesztette életét, többnyire a volt államfő mellett tüntetők. A Muzulmán Testvériség több mint 100 áldozatról beszélt.