2024. április 25., csütörtök

Három nap alatt kilenc halott a szerbiai utakon

AMSS: Nagy melegben csak kora reggel vagy este üljünk volán mögé

Az utóbbi három nap alatt mintegy nyolcvan közúti baleset történt az országban. Kilenc személy életét veszítette, a sérültek száma pedig több tucatnyi.

Belgrádban szombaton és vasárnap hatvannyolc baleset történt. Ezek hat személy életét követelték, öten súlyosan, húszan pedig könnyebben megsérültek. A balesetek legtöbbje azért történt, mert a sofőrök nem alkalmazkodtak gépjárművük haladási sebességével a közút állapotához vagy az úton uralkodó helyzethez – derül ki a belügyminisztérium közleményéből.

A hétvégén a fővárosban a közúti rendőrség 287 ittas gépkocsivezetőt állított meg. Közülük 49 személy annyira alkoholizált állapotban volt, hogy józanodásukig a rendőrség benntartotta őket. Ezenfelül 260 olyan gépkocsivezetőt állítottak meg, aki a megengedett haladási sebességet több mint 21 km/h-val lépte túl.

Vasárnap késő este Kragujevac környékén Jovanovac falu határában az autópályán történt súlyos baleset. A kragujevaci Radislav A. (69) Peugeot típusú gépjárműjével a megengedettnél nagyobb sebességgel haladt az autópályán, és mivel nem tudott lassítani, belerohant egy Zastava–128-as típusú gépjárműbe, amely az ütés következtében beleütközött az autópályát szegélyező fémkorlátba. A Peugeot felborult, sofőrje szerencsére csak könnyebb sérüléseket szenvedett. A Zastava egyik utasa, a kragujevaci Slađana A. (35) még a helyszínen belehalt sérüléseibe, a gépkocsi sofőrjét, valamint két másik utast pedig súlyos sérülésekkel a kragujevaci kórházba szállították. Az egyik utas, a tizenhét éves N. A. még tegnap délután is életveszélyes állapotban volt. Radislav A. számára 48 órás rendőri őrizetet rendeltek el. A rendőrség a közlekedésbiztonság elleni minősített vétek miatt tesz majd ellene bűnvádi feljelentést.

Hétfőre virradó éjszaka Újvidéken négy baleset történt. A Futaki úton egy gyalogost gázoltak el, a férfi belehalt sérüléseibe. Egy órával később az Európa sugárúton felborult egy kombi. Ebben a balesetben egy férfi sérült meg. A további két balesetben két személy szenvedett könnyebb sérüléseket.

Szintén az éjszaka folyamán Kraljevo környékén egy motorkerékpár vezetője veszítette életét. Az áldozat, D. Č. (25), Honda típusú motorkerékpárjával frontálisan ütközött egy Renault típusú gépjárművel. A motoros még a helyszínen belehalt sérüléseibe, a gépkocsi sofőrje és utasa könnyebb sérüléseket szenvedtek.

Zimonyban tegnap hajnalban egy fiatal nő sérült meg egy közúti balesetben.

A baleseteket követően a belügyminisztérium fokozott figyelemre, valamint az előírások betartására szólította fel a közlekedés résztvevőit.

Zorica Bilibajkić, a Szerbiai Autós-Motoros Szövetség (AMSS) PR-menedzsere lapunknak nyilatkozva elmondta: részletes elemzés elkészítése nélkül nehéz lenne megerősíteni, hogy a hétvégén történt számos baleset a napok óta uralkodó trópusi hőmérsékletekkel vagy valami mással magyarázható-e. Az viszont tény, hogy amikor a hőmérő higanyszála meghaladja a 30 Celsius-fokot, a sofőröknek meghatározott szabályokhoz kellene tartaniuk magukat, mind saját, mind a közlekedés többi résztvevőjének az érdekében – mondta a szakértő.

– Nagy hőségben vagy kora reggel, vagy csak este kellene útnak indulni. Arra is oda kell figyelni, hogy ha a gépjárműben működött a légkondicionáló berendezés, akkor a megállás után az utasok ne hagyják el azonnal a gépjárművet, hanem nyissák ki az ajtókat vagy az ablakokat, hogy szervezetük alkalmazkodhasson a hőmérséklet különbséghez. A sofőröknek nagyjából kétóránként lenne szükségük pihenőre. Oda kell figyelni, hogy a gépkocsiban mindig legyen alkoholmentes frissítő, víz vagy üdítő. A gépkocsivezetőknek nagy melegben csak könnyű táplálékot kellene magukhoz venniük. A sofőr, akármikor fáradtnak érzi magát, azonnal tartson pihenőt, ne erőltesse túl magát – sorolta az AMSS tanácsait Bilibajkić.