2024. április 23., kedd

A szlovákok után a csehek is visszaléptek

A Jugoremedija módosított átszervezési terve mögött most a Hypo Alpe-Adria Bank és egy belgrádi kft. áll

Tegnap járt le a csődeljárás alatt álló nagybecskereki Jugoremedija gyógyszergyár átszervezési tervének benyújtására megadott határidő, de a gyár sorsa továbbra is bizonytalan, miután a helybeli gazdasági bíróság egy módosított átszervezési tervet kapott, amelyet a Hypo Alpe-Adria Bank és a belgrádi Blue rose fund néven bejegyzett kft. áll.

A bank partnere eredetileg a prágai Eurofarm cseh kompánia volt, de visszalépése után a belgrádi kft. lépett a helyére. Korábban Radovan Savić csődeljárási igazgató a szlovák Imuna társasággal együtt szándékozott átszervezési tervet benyújtani. A csődeljárási igazgató a napokban Milan Pajtašev csődeljárási bíróval közölte, hogy nem nyújt be átszervezési tervet, mivel a szlovák partner megszakította vele a kapcsolatot. A szlovák kompániát a közelmúltban a nagybecskereki gyógyszergyár lehetséges bérlőjeként is emlegették.

Egyelőre nem ismert a csehek visszalépésének oka, és az sem, hogy mekkora mértékben változott meg az eredeti átszervezési terv. Annyit azonban tudni, hogy a szlovén bankhoz csatlakozó belgrádi kft. mögött Dušan David Mladen áll. A szerb származású üzletember az Amerikai Egyesült Államokban évekig régiségkereskedő volt, Szerbiában pedig a Roma Komora egyik vezető tisztségviselőjeként ismerik. Nagybecskereken tavaly tavasszal tűnt fel, amikor a gyár akkori vezetője a Jugoremedija megmentőjeként mutatta be. Rögtön bekerült az igazgatóbizottságba, majd egy ideig a vállalat igazgatója is volt, amikor elődjét, Zdravko Deurićot letartóztatták. Most újra a megmentő szerepét kapta.

Az 1964-ben alapított Jugoremedija sokáig a német Höechst céggel kooperált dolgozói a legjobban keresők között voltak. Az elsők között magánosították 2002 őszén. Három és fél évig tartó viszálykodás és pereskedés után azonban a belgrádi Kereskedelmi Felsőbíróság és a Privatizációs Ügynökség megsemmisítette a Jugoremedija magánosítását, újra többségi tulajdonosok lettek a kisrészvényesek, a gyár élére pedig Zdravko Deurić géplakatos került.

A nagybecskereki Gazdasági Bíróság tavaly decemberben indított csődeljárást a Jugoremedijában a Hypo Alpe-Adria Bank kezdeményezésére. Korában már leálltak a termeléssel és munka nélkül marad 460 dolgozó. A gyár vagyonának értékét 2,2 milliárd dinárra becsülik, tartozása eléri a 2,6 milliárd dinárt, a számláját pedig 2011 novemberében zárolták.

A törvény nem szab határidőt a következő lépések megtételére, és ez csak növeli a Jugoremedija dolgozóinak bizonytalanságát.