2024. április 25., csütörtök

Több tucatnyi rákgyógyszer klinikai tesztje folyik

Több száz daganatos beteg bevonásával több tucatnyi gyógyszervizsgálat zajlik jelenleg Magyarországon, a klinikai tesztelések révén a betegek a legújabb hatóanyagokhoz is hozzájutnak - írta a Világgazdaság kedden.

A vizsgálatok nyilvános adatbázisa a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság honlapján immár bárki számára hozzáférhető - írta a lap a Rákgyógyítás Magazin alapján.
A klinikai vizsgálatok révén a betegek akár évekkel korábban hozzájuthatnak a legújabb hatóanyagokhoz, amelyeknek rutinszerű alkalmazására esetenként még hosszú éveket is várni kell. A vizsgálatban résztvevők között a leggyakoribb és a ritkább daganatban szenvedők is megtalálhatók.
Magyarországon általában több száz, nem csupán a daganatos betegekkel kapcsolatos gyógyszervizsgálat zajlik, amelyek száma az 1990-es évek végén, a 2000-es évek elején kezdett szaporodni. Az Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYI) adatai szerint 1991-ben még alig több mint félszáz, 1997-ben 153, 2006-ban már 300-nál több vizsgálat folyt. Az utóbbi évek csúcspontja a 2012-es volt, akkor összesen 347 klinikai próbát végeztek az ország vizsgálóhelyein. A bevont betegek, illetve egészséges önkéntesek száma a vizsgálat jellegétől függően évente 15 és 30 ezer között változik - írta a lap.