2024. április 25., csütörtök

Az első kiemelt sikere Palicson

Az első helyen kiemelt magyar Jani Réka-Luca győzelmével ért véget a 10. Palics Open elnevezésű, 10 000 dollár összdíjazású nemzetközi női tenisztorna. A világranglista 287. helyén álló teniszező az 1. fordulóban a horvát Njirićet verte három játszmában, a másodikban a román Radut két játszmában győzte le, majd a negyeddöntőben újabb kétjátszmás összecsapás következett a román Adamescu ellen.

Az elődöntőben a szerb Kačar elleni találkozó rendkívül színvonalas volt. Az első játszmát Jani könnyedén, 6:1-re nyerte, majd a másodikat 6:4-re elveszítette, a harmadikban azonban 3:3-nál Jani elvette ellenfele adogatását, majd 6:4-re a játszmát és a mérkőzést is megnyerte. A döntőben a 8. helyen kiemelt Milana Spremo egyedül csak a második játszmában késztette komolyabb erőkifejtésre az első kiemeltet. Az első játszma Jani teljes fölényét hozta, aki tenyeressel, fonákkal, rövidítésekkel szinte a pálya minden pontjáról pontot szerzett a még teljesen játékon kívül lévő Spremo ellen. A második játszmában a szerb játékosnő kétszer, Jani pedig háromszor elvette ellenfele adogatását, ami döntőnek bizonyult, s így Jani Réka-Luca, aki először járt Palicson, 57 perc alatt, az első mérkőzéslabdát kihasználva 6:0, 6:3-as győzelmet aratott, s ezzel övé lett az 1568 dollárról szóló csekk.

– Ellenfelemet ismertem már korábbról, 2-3 éve egy nagyon szoros, háromórás meccsen nyertem ellene. Ma szerencsére könnyebben tudtam győzni, ebben a nagy melegben nem is bánom, hogy rövidebb lett a mérkőzés. Előzetes taktikám bevált, miszerint végig én irányítsam a mérkőzést, és minél több nyerő, befejező ütést üssek. A második játszma szorosabb volt, de a döntő pillanatokban mindig ellenfelem fölé kerekedtem, a második szettben 4:2-nél és 5:3-nál is én nyertem a játékot. Először vagyok Palicson, nem tudom, eddig miért maradt ki, hiszen olyan közel van. Nagyon élveztem az elmúlt egy hetet, Szegeden a családdal voltam esténként, úgyhogy az is hozzátett a sikerhez, hiszen amikor nagyon sokat vagyunk külföldön, akkor az is egy pluszdolog, hogy egy kicsit tudunk a családdal is lenni – mondta a tornagyőztes Jani Réka-Luca.

Eredmények, negyeddöntő: Јаni (magyar)–Adamescu (román) 6:2, 6:3; Kačar (szerb)–Juhász (szlovákiai) 5:7, 6:3, 6:4; Köteles (szlovákiai)–Botusarova (bolgár) 7:6, 2:6, 6:1; Spremo (szerb)–Malikova (cseh) 6:2, 1:6, 6:3. Elődöntő: Jani–Kačar 6:1, 4:6, 6:4; Spremo–Köteles 6:3, 6:0. Döntő: Jani–Spremo 6:0, 6:3.

Páros, döntő: Juhász/Malikova (szlovákiai/cseh)–Adamović/Babić (szerb/montenegrói) 3:6, 6:4, 10:5.