2024. április 23., kedd
FORMULA–1

Hamilton „csodás” győzelmet aratott a Hungaroringen

Lewis Hamilton sikerével ért véget a hétvégi Magyar Nagydíj, így a brit pilóta először állhatott fel a dobogó tetejére a Mercedes színeiben.

Hamilton a szombati időmérőn is a leggyorsabb volt, de első rajthelye ellenére is úgy vélte, csodára lenne szüksége ahhoz, hogy a futamon is meg tudja őrizni pozícióját. Óvatossága érthető volt, hiszen a szezon során a Mercedes autói többször is hátraestek már a versenyeken, amikor a hőmérsékleti értékek túl magasra szöktek. Ennek megfelelően a csapat előzetesen egyik legnehezebb hétvégéjére számított a Hungaroringen, ahol mindennap 30 fok feletti hőség fogadta a mezőnyt.

MTI archív

Lewis Hamilton egyik legfontosabb győzelmének tartja a tegnapit (Fotó: MTI)

A brit világbajnok mindezek ellenére végül 10 másodperces előnnyel futott be a célba Kimi Räikkönen és Sebastian Vettel előtt. A könnyed győzelem elérésében Hamiltont akaratán kívül tavalyi csapattársa, a McLarent vezető Jenson Button is segítette. Az első kerékcserék után ugyanis Vettel beragadt az eltérő taktikája miatt hosszabb első etapot teljesítő Button mögé, ami miatt rengeteg időt veszített. A Red Bull pilótájának 13 körre volt szüksége, hogy utat találjon a McLaren mellett, és addigra hátránya pontosan 13 másodpercre nőtt Hamilton mögött, akinek ezt követően már csak ügyesen kellett gazdálkodnia ezzel a különbséggel.

A bajnokságot kényelmesen vezető Vettel ráadásul egy újabb ellenféllel találta magát szembe Räikkönen személyében, aki nála eggyel kevesebb, szám szerint két bokszkiállást közbeiktatva át tudta ugrani a németet, majd sikeresen hárította is a Red Bull támadásait az utolsó körökben.

A másik Mercedest vezető Nico Rosberg a rajtot követően egy Felipe Massával történt koccanás miatt csúszott vissza a mezőny közepére, majd pár körrel a leintés előtt a 9. helyről motorhiba miatt fel kellett adnia a küzdelmet.

„Úgy vélem, ez pályafutásom egyik legfontosabb győzelme. Persze továbbra is keményen kell dolgoznunk, hiszen nem tudhatjuk, hogy a gumik máshol mennyire lesznek tartósak az autóinkon. Ám ha még itt is jól működtek, akkor más helyszíneken sem kellene, hogy problémánk legyen velük” – nyilatkozta a brit a futamot követő sajtótájékoztatón, ahol igyekezett kerülni a választ a bajnoki esélyeit firtató kérdésekre.

A nagy hőség ellenére most is rengeteg néző érkezett a Hungaroringre, megtöltve a lelátókat és a domboldalt a célegyenesben. Immár az is biztos, hogy ezt még legalább nyolc éven át megtehetik, hiszen a verseny szervezői hosszas tárgyalások után vasárnap végül aláírták azt a szerződést, amely 2021-ig szavatolja a Magyar Nagydíj helyét a versenynaptárban. A megállapodás feltétele volt a pálya létesítményeinek, például az orvosi központnak a felújítása, ami idén már meg is történt, míg a jövő évi verseny előtt a pálya teljes újraaszfaltozását tervezik. Korábban szóba került a vonalvezetés átalakítása, kibővítése is a futamok izgalmasabbá tétele érdekében, de ez a terv – egyelőre legalábbis – lekerült a napirendről.

Mi több, a következő évben tíz év szünet után ismét megrendezik az Osztrák Nagydíjat a spielbergi pályán, amely szintén egy vonzó célpont lehet a régióban élő rajongók számára.

Eredmények, Magyar Nagydíj: 1. Lewis Hamilton (brit, Mercedes) 1:42:29,445, 2. Kimi Räikkönen (finn, Lotus) +10,9 másodperc hátrány, 3. Sebastian Vettel (német, Red Bull), +12,4, 4. Mark Webber (ausztrál, Red Bull) +18,0, 5. Fernando Alonso (spanyol, Ferrari) +31,4, 6. Romain Grosjean (francia, Lotus) +32,2, 7. Jenson Button (brit, McLaren) +53,8, 8. Felipe Massa (brazil, Ferrari) 56,4, 9. Sergio Pérez (mexikói, McLaren) +1 kör hátrány, 10. Pastor Maldonado (venezuelai, Williams) +1 kör hátrány stb.

A világbajnokság állása, pilóták: 1. Vettel 172 pont, 2. Räikkönen 134, 3. Alonso 133, 4. Hamilton 124, 5. Webber 105, 6. Rosberg 84, 7. Massa 61, 8. Grosjean 49 stb.

Csapatok: 1. Red Bull 277, 2. Mercedes 208, 3. Ferrari 194, 4. Lotus 183, 5. Force India 59, 6. McLaren 57, 7. Toro Rosso 24, 8. Sauber 7 stb.

A szezon 10. futamának végeztével a mezőny négyhetes nyári szünetre vonul, amely során két hétre a csapatok gyáraiban is kötelező lesz leállítani a munkát. A pilóták augusztus utolsó hétvégéjén, a Belga Nagydíjon csapnak majd össze ismét.

Hamilton negyedik magyar győzelme

Győzelmének köszönhetően Hamilton ismét elmondhatja magáról, hogy 2007 óta tartó Formula–1-es pályafutása minden évében tudott legalább egy futamot nyerni. A brit ez alatt a hét szezon alatt összességében már negyedszer diadalmaskodott a Hungaroringen, és további érdekesség, hogy minden egyes itteni győzelme során Räikkönen futott be mögötte a második helyen.