2024. április 24., szerda
SZEGEDI SZABADTÉRI JÁTÉKOK

Fel kell(ett) állni!

Bátorság és merészség is kellett ahhoz, hogy Somogyi Szilárd rendező a Budapesti Operettszínházzal közösen a Szegedi Szabadtéri Játékok színpadára állítsa a nemrég minden idők legnépszerűbb irodalmi, Pulitzer-díjas alkotásává és legsikeresebb mozijává kikiáltott Elfújta a szél című darabot, amely 1939-en 10 Oscar-díjat gyűjtött be, s amelyet Gérard Presgurvic 2003-ban mutatott be Párizsban. A darab a péntek esti ősbemutatón Adyt igazolta: Csak akkor születtek nagy dolgok,/ Habátrak voltak, akik mertek.
Az Elfújta a szél musical magyarországi ősbemutatója telt ház előtt zajlott a szegedi színpadon (Fotó: MTI)

Az Elfújta a szél musical magyarországi ősbemutatója telt ház előtt zajlott a szegedi színpadon (Fotó: MTI)

A kétfelvonásos, három órás előadás, amely során 42 (!) helyszín váltja egymást, a hang és fényeffektusok és a díszlet miatt is megérdemli a szuperprodukció jelzőt: Scarlett O’Hara (pénteken és augusztus 3-án Gubik Petra, szombaton és augusztus 2-án Vágó Zsuzsi) belső harca hasonló Észak és Dél egymás elleni háborújához: kiszámíthatatlanság, veszteség, gyász, szerelem, csábítás, öröm, mind mind olyan elem, amely egy értelmetlen háborúban és egy személy életében is megtalálható. Scarlet önző, eltökélt, határozott, fondorlatos, s amilyen az élete, olyan a történet vége is, pontosan ahogy Shakespeare írta: Szilaj gyönyörnek a vége is szilaj.
A szegedi szimfonikusokat, amely ötfős rockszekcióval egészült ki, a 33 éves Balassa Krisztián vezényelte, aki az idén szerzett karmesteri diplomát a Zeneakadémián. A Rhet Buttlert alakító Szabó P. Szilveszterben és a kéjnők nagyasszonyának szerepében tündöklő Janza Katában ezúttal sem kell senkinek sem csalódnia, a Mammyt alakító Nádasi Veronika hangja hallatán még a monumentális díszlet is eltörpül.
A szereplők közül mindenképp Bíró Eszter (Melanie Hamilton), Veréb Tamás (Ashley Wilkes) és Czigány Judit (Prissy) azok, akiknek a fent említetteken kívül jelentős részük van abban, hogy a musical óriási közönségsikert aratott az ősbemutatón, melynek végén a rendező egyesével szólította színpadra közvetlen munkatársait, hogy a közönség legalább egyszer az ő arcukat is lássa.
Somogyi Szilárd, akinek a születésnapján ért véget az ősbemutató, rövid felszólalásában elmondta, hogy a darab témája jelenleg is aktuális, hiszen arról szól, hogy bármi is történik velünk, a problémákra van megoldás. Scarlett jellemével, döntéseivel bizonyította, mindig meg kell próbálni talpra állni, s ha nem is aznap, mivel minden napnak megvan a maga baja, de már másnap foglalkozni kell a problémákkal, a megoldással, s akkor talán sikerülhet a padlóról felállni. Mert bizony fel kell(ett) állni: legalábbis így gondolta a szegedi nézőtér nagy része, amikor a darab végén felállva tapsolta a színészeket, a rendezőt és annak munkatársait.
Az augusztus 2-ai előadásra 4950, az augusztus 3-aira pedig 4100 forinttól vásárolhatók belépőjegyek.