2024. március 29., péntek

Erdőtüzek Krétán, Rodoszon és Mallorcán

Erdőtüzek pusztítanak a nagy hőség miatt a görögországi Kréta és Rodosz, valamint a Spanyolországhoz tartozó Mallorca szigetén.

A görög tűzoltóknak tegnap részben sikerült lokalizálniuk az erdőtüzet Krétán a meszarászi síkságon, de a tűzoltók még mindig a helyszínen vannak autóikkal és egy helikopterrel. A lángok nagy károkat okoztak a terület mezőin és szántóföldjein, csupán néhány kilométerre Phaisztosztól, az ókori minószi kultúra egyik legfontosabb lelőhelyétől.

Rodoszon még nem sikerült megfékezni a szombat óta tomboló lángokat. Óránként 40 kilométeres szél is fúj, s a tűz már fenyőerdők jelentős területeit perzselte föl, s a közeli Vati falut is fenyegette.

Mallorca nyugati részén a nagy és terjedő erdőtüzek miatt egy egész községet kitelepítettek a vasárnapra virradó éjjel: Estellencsből mintegy 700 embernek kellett távoznia. A tűzoltóság, a polgári védelem és a hadsereg körülbelül 370 tagja, valamint 24 repülőgép és helikopter vett részt vasárnap a tűz elleni harcban. Andratx és Estellencs körül legalább 1600 hektárnyi fenyőerdő megsemmisült.