2024. április 19., péntek

Bővíteni kell Palics idegenforgalmi kínálatát

Vjekoslav Ostrogonac: Eljött az ideje annak, hogy végre komolyan foglalkozzon a városvezetőség a turizmussal

Az elmúlt évek negatív reklámja, a Palicsi-tó rossz vízminősége, a turisztikai tartalmak bővítésének elmaradása azt eredményezték, hogy az elmúlt években jelentősen megcsappant a Palicsra látogatók száma. Palicsra egyre kevesebben látogattak el, illetve egyre kevesebb éjszakát töltöttek itt, Szabadkán pedig a hotelek mind több látogatóval számoltak. Mint azt Vjekoslav Ostrogonactól, a szabadkai Városi Tanács idegenforgalommal megbízott tagjától megtudtuk, az adatok azt mutatják, hogy ideje komolyan venni a turizmust, és jelentősen több pénzt fordítani erre a gazdasági ágra, hiszen a rendelkezésre álló lehetőségek már évek óta kihasználatlanok.

Fotó: Molnár Edvárd

Fotó: Molnár Edvárd

– Valóban, amikor magamra vállaltam az idegenforgalommal foglalkozó tárcát, enyhe csökkenést lehetett érzékelni, ami a Palicson eltöltött éjszakák számát illeti, ugyanakkor Szabadkán pedig enyhén emelkedett ez a szám. Sajnos már évek óta Palics és Szabadka turizmusa is magára van hagyva, nagyon keveset ruház be a város az idegenforgalomba. Szükség volt arra, hogy tárgyalásokat folytassunk Szabadka Idegenforgalmi Szervezetével, illetve a Park Palics Kft.-vel. Az, hogy nem tudunk több vízi tartalmat felkínálni a látogatóknak, vagyis nincs medencekomplexumunk, élményparkunk, vagy nincs elég vendéglátóipari létesítményünk a part mentén, jelentős mértékben háttérbe szorítja városunk idegenforgalmi lehetőségeit. Ezenkívül gond volt az is, hogy a szállodatulajdonosok, illetve a magánszálláshelyek tulajdonosai nem rendelkeztek elegendő információval arról, hogy Szabadka, illetve Palics milyen érdekességeket kínál az idelátogatóknak – részletezte Vjekoslav Ostrogonác. Éppen ezért tavaly megkezdték az idegenforgalom különféle szegmensét képviselő személyek összefogását, valamint a szálloda és magánszálláshelyek tulajdonosainak képzését. Annak köszönhetően, hogy megismertették őket Szabadka és Palics kínálatával, és a szerzett információkat később továbbadhatták vendégeiknek, már az év végén nőtt a Szabadkán és Palicson eltöltött éjszakák száma. Palicson az év első hónapjában eltöltött 13 215 éjszaka, 5,7 százalékos növekedést mutat az előző évi adatokhoz képest, a Szabadkán eltöltött 31 881 éjszaka pedig 22 százalékkal több eltöltött éjszakát jelent, mint tavaly az év ugyanebben a periódusában. A látogatók többsége hazai. Egyre többen döntenek úgy, hogy az észak-bácskai városban töltik szabadnapjaikat, csökkent viszont a külföldiek érdeklődése Palics iránt. Érdekesség, miután Szlovéniában népszerűsítették Palicsot, egyre több a szlovén érdeklődő a békés idegenforgalmi település iránt. És, ami nem mellékes, Palicsot nevezték meg a legutóbbi Belgrádban megtartott idegenforgalmi vásáron a legérdekesebb hazai idegenforgalmi helynek is.

– Még mindig nem vagyunk elégedettek a látogatások számával, habár mindenképpen emelkedés tapasztalható. Világjelenség, hogy az emberek egyre gyakrabban választják a rövidebb, kevesebb napig tartó kirándulásokat, utazásokat, pihenést, hiszen így gyakrabban utazhatnak, és több helyre eljutnak, több mindent láthatnak. Talán ez az, ami miatt Szabadka egyre nagyobb érdeklődést vált ki, hiszen a szecessziós épületek megtekintése egy rendkívül érdekes program lehet, valamint a városba érkezők elmehetnek a kelebiai ménesbe, ahol a ritkaságszámba menő lipicai lovakat lehet megtekinteni, továbbá a borászatok is csábítóak, és büszkeségünk, a Palicsi Állatkert is fontos turistacsalogató. Nyáron több és érdekesebb tartalmat kínál Palics. Ha fenn akarjuk tartani a látogatók érdeklődését, a fürdőhelyek, ebben az esetben a szabadstrand életének felpezsdítésén kell dolgozunk. Már elkészült az ehhez szükséges projektum. Mintegy 6-7 vendéglátóipari létesítmény felállítását tervezzük a strandon, vagyis a parthoz közel. A Műemlékvédelmi Intézettel együttműködve olyan objektumokat állítunk fel, amelyek megfelelő látképet és hangulatot kölcsönöznek majd a partnak. A napernyők felállításához szükséges tervek még nincsenek készen, de dolgozunk rajta. Tusolók már vannak, és sportpályák is, már csak a napozóágyak kihelyezése szükséges ahhoz, hogy vonzó legyen a strand, még ha a látogatók nem is fürdenek majd meg a tóban, de tusolhatnak, és élvezhetik a napfürdőzést. Természetesen mindenki tisztában van azzal, hogy egy aquapark kialakítására van szükség, de ez már azoknak a feladata kell hogy legyen, akik a várost irányítják. Vagyis nem elég ma már csak ígérgetni, hanem cselekedni is kell a célok eléréséhez. Az a pénzmennyiség, amennyit jelenleg a város az idegenforgalomra fordít, nagyon kevés. Az elmúlt években már lehetett volna pénzt találni arra, hogy élményfürdőt építsünk Palicson. De hogy bizonyos pénzmennyiséget miért nem fordítottak arra, amire igazán szüksége van ennek a városnak, arról a korábbi és a jelenlegi városvezetőséget kell megkérdezni. Most nagyon nehéz gazdasági helyzetben van a város, és azt gondolom, egy újabb építkezésbe belevágni anélkül, hogy nincs meg az építkezéshez szükséges teljes pénzügyi konstrukció, felelőtlenség. Hiszen a városközpontban három csúnya épület fogadja a látogatókat, a már évek óta épülő Népszínház, a Bárány kávézó és a Belgrád Áruház, távolabb pedig ott van a sétaerdei uszoda, melyet már több mint 15 éve építenek, vagyis még egy építkezést megkezdeni... az mellett, hogy szükség van rá, nagyon jól át kell gondolni – mutatott rá a tanácsos. Elmondta, dolgoznak azon, hogy kellő mennyiségű idegenvezetőt képezzenek ki, hogy tematikus vagy más jellegű kirándulásokat is fel tudjanak kínálni a szállodatulajdonosok a látogatóknak.

Fotó: Molnár Edvárd

Fotó: Molnár Edvárd

– Természetesen ezek a képzések, előadások, szemináriumok mind a látogatók számának növelését célozzák, de ez nem elég, a legfontosabb mégis a tartalmak bővítése. Ugyan vannak tartalmak most is, ezeket azonban eddig nem népszerűsítették eléggé. Azt gondolom, hogy a palicsi Vigadó épületében a kongresszusi terem megnyitása után, amely 350-360 fő befogadására is alkalmas, Palics kongresszusi központtá válhat. A Női fürdő felújított épületének megnyitása is jelentős. A szabad strandon tervezett tevékenységtől is nagyobb érdeklődésre számítunk, tervben van a Férfi strandon a móló felújítása. Szabadkán pedig rendkívül fejlett szállodáink vannak, hiszen itt a Gloria Hotel, amely egészségturizmussal foglalkozik, a skandináv országokból érkeznek ide polgárok, akiknek fogászati ellátásra, vagy más fajta kezelésre van szükségük. A Galeria Hotel, amely spaközponttal rendelkezik és Patria Hotel is törekszik arra, hogy minél több vendége legyen – emelte ki Vjekoslav Ostrogonac.

Elmondta továbbá, hogy a turizmus egyik fontos része a vendéglátóipar, amely esetében most véleménye szerint nem a megfelelő módon átgondolt munkaidő-korlátozásról szóló rendelkezés született. Most nyáron egy társaságnak sok esetben már este 11 órakor nincs hol leülnie.

– A vendéglátóipart elkülönítették a turizmustól, így nem hozzám tartozik, hanem a polgármester visel gondot erről a gazdasági ágról. A törekvések afelé irányulnak, hogy Szabadka visszakapja korábbi fényét – mint amikor a korzó tele volt élettel. Sajnos ezt nehéz lesz megtenni, addig, amíg a városközpontot nem rendezik – hangsúlyozta.