2024. március 28., csütörtök

Támadnak a kóbor kutyák!

Egy húsz kóbor kutyából álló falka szerdán a Fruškogorska utcában megtámadta az újvidéki Jovan Šetrajićot és kétéves fiát, akik a közelben lévő óvodába tartottak. Csak a szerencsének köszönhető – meg az apa lélekjelenlétének –, hogy nem került sor sérülésre. A kóbor kutyák tegnap a Limánon élő polgárokat terrorizálták, a városi illetékesek egyelőre hallgatnak.

– Mint minden reggel, az óvodába vittem a fiamat, amikor legalább 20 kóbor kutyából álló falka támadt ránk. Ugattak, morogtak, és elkezdtek közeledni felénk. A falkát egy kimondottan agresszív, nagyobb kutya vezette, szörnyű volt. Arra gondoltam hirtelen, mit tegyek, ha megtámadják a kétéves fiamat – magyarázta Šetrajić, aki még mindig sokkban volt a támadás miatt.
Az apuka elmesélte, felemelte fiát, majd lassan, óvatosan hátrálni kezdett, lassú lépésekkel sikerült átmenni az úttest másik felére, de a kutyák továbbra is ugattak, morogtak.
– Végül is sikerült megőrizni lélekjelenlétem, de a fiam nagyon megijedt. Borzasztó élmény ez egy kisgyermek számára – mondta Šetrajić.
Amikor tisztes távolságra kerültek a kutyáktól, a megrémült apa felhívta a kommunális rendőrséget.
– Fél órán keresztül hívtam őket, de állandóan foglaltak voltak a vonalak. Mikor hazaértem, küldtem egy e-mailt az esetről, két óra után megjött a válasz, hogy ez nem tartozik az ő hatáskörükbe, ez a kommunális felügyelőség feladata lenne. Szerencsére, nem haraptak meg a kóbor kutyák, de nem zárnám ki annak lehetőségét, hogy mások porul járhatnak – mondta Šetrajić, majd hozzátette, aznap a szomszédját is megtámadta a kóbor kutyákból álló falka.

Egyes felmérések szerint, Újvidéken kb. 3000 kóbor kutya bolyong.
– Tavaly decemberben a Čistoća közvállalat beszüntette azt a szolgáltatását, amely a kóbor kutyák folyamatos elfogására és elhelyezésére vonatkozott. Az az igazság, hogy mi továbbra is foglalkozunk a kóbor kutyákkal, de csak külön bejelentésekre reagálunk, ez addig lesz így, még Újvidéken nem alakul meg egy különálló hivatal, amelynek csak ez lesz a feladata – mondta Sofija Mitrović, a Čistoća munkása.

Ebben az évben összesen 170 újvidéki polgár perelte be a várost kutyaharapás miatt. Tavaly összesen ezren perelték az önkormányzatot ez miatt, az idén tehát sokkal kevesebben éltek ezzel a lehetőséggel. A tavalyi perek miatt a város összesen 90 millió dinár kártérítést fizetett ki a pórul járt újvidékieknek – írja a 24 sata újság.

Abban az esetben, ha a polgárokat megtámadják a kóbor kutyák, a kommunális felügyelőséget kell hívni.
– Ha a felügyelőséghez érkezik egy ilyen bejelentés, akkor munkásaink elmennek a helyszínre, összefogdossák a kóbor kutyákat, majd ivartalanítják őket. Az egyedüli gond, hogy ezután vissza kell engedjük őket az utcákra, mert Újvidéken még nem létezik olyan állatmenhely, amely képes lenne fogadni az ebeket – magyarázta Mitrović.

A kommunális felügyelőség telefonszáma: 4872-402, 4872-403, 4872-404.