2024. április 19., péntek

A tolerancia szellemében

A különleges igényű embertársainkkal szembeni elfogadásra buzdított a Kis Bácska

A tolerancia szellemében, a betegekkel, a rokkantakkal, a különleges igényű embertársainkkal szemben gyakorolt toleranciára való felhívás okán rendezett tegnap nyílt napot, baráti találkozót a szklerózis multiplexben megbetegedettek községi szervezete, a Kis Bácska.

A Toleranciatábor idején, a Zobnaticai-tó partján, a Duna menti régiók és városok fiataljai toleranciatáborának helyszínt biztosító Mezőgazdasági Iskola tőszomszédságában zajlott egynapos, kézműves- és kézimunka-kiállítással, tapasztalatcserén alapuló műhelymunkával, sporttevékenységekkel gazdagított rendezvényét hagyományosan, immár negyedik alkalommal tartotta az elsősorban a Topolyai és Kishegyes községekre kiterjedő, harmincöt tagot számláló humanitárius civil szervezet, a Kis Bácska. Az alkalmi rendezvényre, amely a vendéglátó szervezet tagjain kívül a szklerózis multiplexben megbetegedettek szabadkai, kulai, inđijai, törökkanizsai, óbecsei, leskovaci, palánkai, újvidéki egyesületeinek, az újvidéki székhelyű szövetségnek, a bácsfeketehegyi Izida Anya- és Gyermekvédelmi Társulat tagjainak aktív részvételével valósult meg. Nyeső Paul, a Kis Bácska elnöke a toleranciatábor nyitónapján, a táborlakók fogadása alkalmából rendezett összejövetel keretében invitálta meg a Duna menti régiók és városok fiataljai nemzetközi toleranciatáborának lakóit is. 

– Arra szeretnénk rávilágítani, hogy bár a betegséggel együtt élőknek mások az igényei, ők is részesei, alakítói a mindennapoknak, a társadalmi élet szereplői. A szélesebb közvéleményhez is szeretnénk eljuttatni gondolatainkat, érzéseinket, megmutatni értékeinket. Sokat jelent számunkra a topolyai polgárok állandó biztatása, támogatása is, amelyet ezúttal is élvezünk. A mai rendezvényünk megvalósulását is számos önkéntes segíti munkájával. A topolyai önkormányzat és helyi közösség, valamint a topolyai Vöröskereszt állandó segítségnyújtásán kívül nagy örömmel és hálával tölt el bennünket, hogy júliusban szervezetünk húszezer dináros támogatásban részesült a Dózsa György Mezőgazdasági Vállalat igazgatója, Topolya és Kishegyes Községek Szociális Központjának tanácsadójává kinevezett Milan Ćatić úr jóvoltából, aki az esetében utóbb felsorolt funkcióval járó juttatást jótékonysági célra ajánlja fel – nyilatkozta lapunknak Nyeső Paul, a Kis Bácska vezetője.

A összejövetel keretében zajló sportnap aktivitásaiba bekapcsolódók célbadobó versenyszámokban mérhették össze ügyességüket, tudásukat: pl. lengőtekében, pikádóban, stb. A jelen lévő egyesületek tagjainak kézügyességét, kreativitását a helyszínen szervezett kézimunka-kiállítás is igazolta. Tapasztalatcserén alapuló műhelymunka is zajlott a helyszínen, elsősorban gipsztárgyakat festettek az érdeklődők. E topolyai összejövetelt, amely több mint nyolcvan résztvevő bekapcsolódásával zajlott, a kora délutáni órákban kerestük fel. Velünk egy időben érkezett a rendezvényre Haris Elhag, a Bayer HealthCare munkatársa. A toleranciatábor résztvevőinek, szervezőinek és a topolyai Vöröskereszt elöljáróinak tervezett, előrejelzett látogatására a délutáni órákra tevődött.