2024. április 18., csütörtök
VIZES VB, BARCELONA

Százszázalékos magyar lányok

A nyolcaddöntőben Nagy-Britannia az ellenfél – A férfiaknál Montenegró és Kazahsztán győzelmei bonyolították az A és a D csoport állását – Filip Filipović a rangadó alatt lett apa Magyarorsz

Magyarország női válogatottja három győzelemmel zárta a D csoport versenyét a barcelonai vizes vb-n, amivel fölényes csoportelső lett, és a nyolcaddöntő holnapi meccsén Nagy-Britanniával játszik a negyeddöntőért. További ismert párok: Olaszország–Görögország, USA–Brazília és Kanada–Kazahsztán.

A magyar lányok Tóth és Keszthelyi révén két gólt dobtak Kazahsztánnak az első két percben, amire Jakajeva válaszolt, viszont a következő 11 percben csak magyar gólok születtek, és 11:1 volt az eredmény. Ezután kicsit visszafogta magát a magyar csapat, és a félidő 12:3-as eredménye után már csak 6:4 volt a hátralevő két negyedben. A magyar góldobók: Bujka 3, Illés, Takács, Keszthelyi, Miskolczi és Menczinger 2-2, Antal, Kisteleki, Szűcs, Tóth és Garda 1-1, azaz minden mezőnyjátékos betalált az ellenfél kapujába.

S míg a női mezőnyben nagyobbára a papírforma szerint alakulnak a dolgok, a férfiaknál két újabb meccs eredménye bonyolította a csoportok állását. Előbb Kazahsztán le tudta győzni Romániát, azután pedig Montenegró feledtette az első napi balsikert, és a vendéglátó spanyolok elleni győzelemmel biztosította az A csoport második helyét, az első és a harmadik pozícióról pedig a mai spanyol–görög rangadó dönt. A fentiek szerint valószínű lett, hacsak nem történnek újabb meglepetések, hogy Szerbia a nyolcaddöntőben Romániával játszik, míg a magyaroknak jut majd a kazah válogatott.

A kazahok a harmadik negyedben döntöttek, amelyet 4:1-re nyertek a támadásban teljesen veszélytelennek bizonyult román válogatott ellen. A spanyol–montenegrói meccsen eleinte szoros csatában a vendéglátók vezettek, és 5:4-es előnnyel tértek félidőre. Nagy meglepetésre a második félidőben egyetlen gólt sem dobtak, míg a másik oldalon Mlađan Janović háromszor volt eredményes, és remek napján összesen öt góllal zárt.

A szerb–magyar rangadó után Filip Filipović kettős ünnepet ült. Nemcsak az örök rivális feletti siker szerzett neki örömet, hanem az itthonról érkezett hír is, miszerint a mérkőzés idején apa lett. Míg a balkezes szélső a medencében csatázott, felesége megszülte Vuk nevű első fiukat.

Szerbiára ma Kína ellen könnyű munka vár, Magyarországnak lehet némi gondja az ausztrálokkal, a németek és a románok tétmeccset vívnak, mint ahogyan az USA és Kanada is a horvátok mögötti második helyről dönt. A legizgalmasabbnak a csoportzáró ígérkezik, hisz a 21.30-kor kezdődő meccsen nincs olyan eredmény, amely a spanyoloknak és a görögöknek is megfelelne.

Éremosztás volt a nyílt vízi úszóknál. Az 5. szám az 5 kilométeres csapatverseny volt, amelyben a németek fölényesen nyertek a görögök és a brazilok előtt, a Papp, Risztov, Olasz összetételű magyarok pedig a bronzérmes mögött két percet késve a 9. helyen zártak a 22-es mezőnyben.

A férfitorna 3. fordulójának mai műsora, C csoport: Szerbia–Kína (9.30), Magyarország–Ausztrália (10.50), D csoport: Olaszország–Kazahsztán (12.10), Németország–Románia (13.30), A csoport: Montenegró–Új-Zéland (17.30), Spanyolország–Görögország (21.30), B csoport: Horvátország–Dél-Afrika (18.50), USA–Kanada (20.10).