2024. április 19., péntek

A lovassport nálunk is népszerű

A zobnaticai pálya a felújítások után minőségi rendezvényekre ad lehetőséget

Szombaton rendezik meg a Topolya melletti Zobnaticán a Vajdasági Vágtát a Budapesten megrendezendő Nemzeti Vágta vajdasági elődöntőjét. A rendezvény fővédnöke, mint ismeretes Pásztor István, a Tartományi Parlament elnöke lesz, egyik főszervezője pedig Pál Károly, a VMSZ ügyvezető alelnöke.
– Hatodik alkalommal tartják meg Budapesten a Nemzeti Vágtát szeptember 20-a és 22-e között, és ez minden alkalommal a vajdasági magyarok körében is érdeklődést váltott ki. Ez volt az alapja annak, hogy a VMSZ felvállalta a vajdasági előfutam megszervezését. Annál is inkább, mert Székelyföldön már harmadszor szervezik a Székely Vágtát. Szeretnénk ezzel hagyományt teremteni, és ünneppé tenni ezt a napot. A rendezvény alapja az, hogy a lovassport népszerűségnek örvend, amit mi sem bizonyít jobban, mint az, hogy ha valamelyik településen lovasprogramot tartanak, azon mindig több ezer ember részt vesz. Fontos tehát, hogy bekapcsolódjunk a Kárpát-medencei nemzeti összefogásba, és az sem mellékes, hogy a lovassport fejlesztése gazdasági alapja is lehet itt maradásunknak. Azért választottuk a zobnaticai helyszínt, mert itt a monarchia idején is működött lovarda, és egy olyan pálya van most a felújításokat követően, amely lehetőséget ad a minőségi rendezvények megszervezésére. A rendezvény lebonyolítója egyébként a Háló Alapítvány, a fővédnöke pedig Pásztor István – mondta Pál Károly az egyik fő szervező.

A verseny iránt nagy volt az érdeklődés, a benevezés végére azonban csak húszan maradtak.
– Az első pillanatban 36-an jelentkeztek. A versenyfeltételek értelmében a vágtában csak öt évnél idősebb félvér lovak vehetnek részt, így végül is 20  versenyző lesz. Egyébként a tartomány minden tájáról érkeztek, a közép-bácskai vidékről képviselteti magát Topolya, Kishegyes, Bácskossuthfalva, Pacsér és Bácsfeketehegy is. Nem mellékes az sem, hogy a budapesti  Nemzetközi Vágtán, amelyet szintén azokban a napokban tartanak, közbenjárásunkra Szerbia képviselői is jelen lesznek. A nemzetközi versenyt most rendezik meg első ízben, és ezen öt ország képviselői indulnak. A budapesti döntőbe a zobnaticai előfutamból a legjobb három jut el – mondta Pál Károly.

Az ünnepség forgatókönyve szerint a megnyitó délután 14 órakor kezdődik.
– Az ünnepi megnyitó 14 órától 15 óráig tart, ezután az előfutamokban kiválasztódik a legjobb öt versenyző, ők este 19 órakor döntőben mérettetnek meg, a három legjobb versenyző pedig részt vehet majd a pesti vágtán. A futamok szünetében a bugaci csikósok szórakoztatják a látogatókat, és lesznek ügetőfutamok is, valamint a kettősfogat és négyesfogathajtó-versenyt is tartanak. A díjkiosztás után a budapesti operettszínház tagjai, Langer Soma, Sass Éva, Hajdú Diána és Faragó András Tapi adnak koncertet – mondta Pál Károly.
Hat éve nem volt verseny a zobnaticai pályán, a szervezők azonban a régebbi versenyek látogatottsága és a mostani érdeklődés alapján nagyszámú érdeklődőre számítanak. A belépés ingyenes.