2024. április 25., csütörtök
VIZES VB, BARCELONA

Szerbia nyerte meg a rangadót

A C csoportban a szerb csapat lesz az első – A magyar lányok leiskolázták az olasz válogatottat

Szerbia válogatottja nyerte meg a barcelonai vizes vb vízilabdatornája C csoportjának rangadóját a magyar válogatott ellen, amivel biztosította a csoport első helyét. Színvonalas meccsen a szerb válogatott 13:10 (2:3, 5:2, 2:2, 4:3) arányban nyert.

Hárai Balázs nem sok levegőt kaphatott Nikola Rađen „ölelésében” (Fotó: MTI)

Hárai Balázs nem sok levegőt kaphatott Nikola Rađen „ölelésében” (Fotó: MTI)

A mérkőzés két magyar góllal kezdődött. Előbb Szívós Márton, majd Varga Dénes talált be emberelőnyből, így az első negyed közepén a szerb csapatra kellemetlen percek vártak. Azután másfél perc alatt Filipović előnyből és Prlainović akcióból egyenlített, 20 másodperccel a befejezés előtt, újra előnyből Vámos pattintotta a labdát Branislav Mitrović háta mögé. A második negyedben Filipović azonnal egyenlített, majd védelmi hiba után Pijetlović már vezetéshez is juttatta a szerbeket. A következő támadásban a magyarok Madaras révén egyenlítettek. A következő találatra két percet kellett várni. Előbb az egyedül felejtett Udovičić lőtte ki a jobb sarkot, majd egy lövőcsel utáni passzt Nikić húzott be a kapuba, s ekkor Benedek Tibor először kért időt. Azt követően Szívós bombája úgy pattant ki a hálóból, mintha kapufa lett volna, s egyik bíró meg sem adta volna. Prlainović és Madaras hibái következtek, végül azért Prlainović szép góllal zárta a félidőt. A harmadik negyedre nagyon feljavultak a védelmek, és az ötödik percig változatlan maradt az eredmény. Gór-Nagy kiállítása után Mandić növelte háromra a szerb előnyt. A negyed hajrájában Varga Dénes és Vámos távoli lövései után minimálisra csökkent a magyar hátrány, de Ćuk góljával maradt a félidei különbség. Az utolsó 8 percből két perc sem múlt el, és Nikić centerposztról, majd Prlainović ötösből dobott góljaival Szerbia már 11:7-re vezetett. Viszont tévedett, aki azt hitte, hogy ezzel vége is a küzdelemnek. Másfél perc alatt Madaras, Varga Dénes és Hárai volt eredményes, Magyarország egy gólra jött fel, és még három és fél perc volt hátra. Emberelőnyből azonban Stefan Mitrović, majd egy perccel a befejezés előtt Nikić volt eredményes, ami már behozhatatlannak bizonyult. Így a rangadót nyert szerbekre a nyolcaddöntőben majd Kazahsztán vár, míg a magyar csapat a németekkel vagy a románokkal csatázik, ha holnap nem történik meglepetés, és a csoport 3. fordulójában Szerbia legyőzi Kínát, Magyarország pedig Ausztráliát.

A női torna 2. fordulójában a magyar válogatott erődemonstrációt tartott Olaszország ellen. Tény, hogy a meccs első és utolsó gólját a talján lányok dobták, a kettő között azonban 10:2 volt a részeredmény Merész András neveltjei javára. A magyar lányok védelemben és támadásban egyaránt nagyszerűen játszottak. A rivális kapuja előtt elsősorban Keszthelyi Rita és Bujka Barbara volt elemében, hisz mindketten négyszer vették be Elena Gigli kapuját. A magyar lányokra így a csoportelsőség vár, hisz ma kimondott esélyesek lesznek Kazahsztán ellen, amit azonban a délben kezdődő meccsen a medencében is igazolni kell.

A női tornán játszottak még egy rangadót, és a négygólos Jekatyerina Prokofjeva vezette orosz válogatott szoros küzdelemben nyert a vendéglátó spanyolok ellen.

A női torna 3. fordulójának mai műsora, C csoport: USA–Nagy-Britannia (9.30), Görögország–Kanada (10.50), D csoport: Magyarország–Kazahsztán (12.10), Olaszország–Brazília (13.30), A csoport: Oroszország–Hollandia (17.30), Spanyolország–Üzbegisztán (21.30), B csoport: Ausztrália–Dél-Afrika (18.50), Kína–Új-Zéland (20.10).