2024. április 25., csütörtök

Forgalomban az utolsó vonat

Új szerelvény az Újvidék–Zombor–Szabadka vonalon – Dragoljub Simonović: Két-három éven belül 60 új vonat közlekedik a szerbiai síneken

Új, orosz gyártmányú, dízelmozdony vontatású vonat közlekedik az Újvidék–Zombor–Szabadka vasútvonalon. A 711-es sorszámú vonat Milutin Mrkonjić közlekedési miniszter és Dragoljub Simonović, a Szerbiai Vasutak igazgatójával, mint kiemelt utasokkal, tegnap tette meg Futak felé az első próbaútját. A menetrend szerint naponta hétszer közlekedik az említett vonalon.

– Ez a tizenkettedik új vonat, amit az Európai Fejlesztési Bank hitelének köszönhetően rövid időn belül forgalomba bocsátottunk. A következő szakaszban – egy újabb kölcsönből – 26 új vonat érkezik, az első már jövő év szeptemberében, majd ezután minden 15 napban egy-egy szerelvény. Két-három éven belül 60 új vonat közlekedik a szerbiai síneken, s párhuzamosan ezzel a fejlesztéssel, a 10-es vasúti közlekedési folyosó modernizálásán is dolgozunk. A célunk az, hogy a Belgrád–Újvidék vasútvonalon 45 percig tartson az út a mostani 100 perc helyett – nyilatkozta a média képviselőinek Dragoljub Simonović, a Szerbiai Vasutak igazgatója.

Milutin Mrkonjić közlekedési miniszter gratulált a vasutasoknak a 12 új orosz gyártmányú vonat sikeres forgalomba helyezéséért.

– A Belgrád–Újvidék–Szabadka–Budapest vonal az előző kormány idején is prioritást élvezett, és most is élvez. Nincs változtatás a közlekedési infrastruktúra fejlesztésének a célkitűzésekben sem, ezek: a két autópálya, amelyek már épülnek, és amelyekre biztosítottak a források; a 10-es vasúti közlekedési folyosó, valamint a híres Žeželj-híd Újvidéken. A légi közlekedésben a prioritás, hogy stratégiai partnert találjunk a JAT számára, a folyami közlekedésben pedig a Száva, a Duna és a Tisza medrének a tisztítása –nyilatkozta a közlekedési miniszter.

A tegnap próbaúton járó új vonat az orosz Metrovagonmas által legyártott 12 vonat közül az utolsó volt, amelyet forgalomba helyeztek.

A 711-es menetrendje

Az új vonat 4.20 órakor és 10.33 órakor indul Zomborból Újvidékre, Szabadkára pedig 18.07 órakor. Újvidékről Zombor irányába 7.14 órakor és 15.32 órakor közlekedik. Szabadkáról 19.25 órakor indul Hódságra, ahonnan 22 órakor Zomborba vezet az aznapi utolsó útja.