2024. március 28., csütörtök

Felújításra érett a vízvezeték

Több mint egymillió euróba fog kerülni a szennyvíztisztító – A csókai helyi közösség beruházási terveiről beszélgettünk Morajkó József tanácselnökkel

Csóka település egyetlen egységes helyi közösség, amelyet, vagyis a helyi közösség tanácsát immár több mint két évtizede Morajkó József vezeti, aki már nyugdíjas, és minden szabadidejét a helyi közösségnek, az újabb fejlesztési tervek megvalósításának szenteli. A helyi közösség székhelye, irodái a Művelődési Ház emeleti részén találhatók, éppen a színház előcsarnoka felett, amelynek a gázfűtésre való rákapcsolásán dolgoznak.

– A Művelődési Ház épülete a helyi közösség tulajdona, éppen ezért jó gazda módjára a helyi járulékból minden évben három százalékot, mintegy négyszázezer dinárt az épület karbantartására, meszelésre, a szükséges javítások finanszírozására fordítunk. Tavaly a meszelésre költöttük a pénzt, idén pedig az előcsarnok gázfűtésére fordítjuk. A tervrajz elkészült, hamarosan kezdődnek a munkálatok. Két kályhát és kávéfőzőt állítunk be, amivel különválasztható az előcsarnok fűtése az épület többi részétől. Ezzel a megoldással gazdaságosabbá válik a fűtés, nem kell minden rendezvényre beindítani a teljes központifűtés-rendszert.
Több projektum kivitelezésére is pályáztunk. Csókán nagyon régi, elavult a vízvezeték-hálózat, a rendszer felújítására az önkormányzattal közösen pályázatot nyújtottunk be az illetékes köztársasági minisztériumhoz és a tartományi titkársághoz is. A régi azbeszt és fém csővezetékek egy része negyven évvel ezelőtt került a földbe, a rendszer megérett a felújításra, a vezetékek teljes cseréjét tervezzük. Nagy, több mint százmillió dinár értékű beruházásról van szó, amelyet szakaszosan tervezünk kivitelezni. A munkálatok első fázisára össze kell gyűjteni 16 millió dinárt. Amint megérkezik a pénz, az előkészített tervdokumentáció alapján megkezdődhet a munka. Nem új beruházásra, hanem karbantartásra, felújításra kértünk pénzt, amihez nem szükséges külön építési engedély. A vízvezeték-hálózat papíron a helyi közösség tulajdonában van, de a nemrégiben elkészült szennyvízelvezető csatornahálózathoz hasonlóan szerződéssel átadjuk a kommunális közvállalatnak üzemeltetésre és karbantartásra, amit a vízdíjak beszedéséből nagyrészt fedezhetnek.

A Csókán érvényben lévő helyi járulékból és egyéb kiegészítő forrásokból már 98 százalékban becsatornáztuk a települést, a következő nagy beruházás a szennyvíztisztító kiépítése lesz. Amint elkészül a csatornahálózat, a helyi hozzájárulás 60 százalékát a majdani tisztítóra fordítjuk, az elmúlt két évben 26 millió dinár gyűlt össze erre a célra. Már beszereztünk minden engedélyt, de a tisztítómű tervezett lokációja állami tulajdonban lévő földterület. Az önkormányzat kérte a minisztériumtól, hogy ruházza át a községre a tisztító számára szükséges területet és annak környékét a beruházás megindítása érdekében.

A tervdokumentáció készen áll, amint meglesz a telek, kezdhetünk pályázni támogatásért, a községi és tartományi alapok mellett EU-s forrásokat is meg kell céloznunk, hiszen a tisztító kiépítése több mint egymillió euróba fog kerülni. Az adai községhez hasonlóan a mi községünk is határon átnyúló IPA-projektum vagy hasonló pályázat formájában próbál támogatást szerezni a község polgárai számára oly nagy jelentőség tisztítómű megépítésére – mondta többek között Morajkó József tanácselnök.