2024. április 25., csütörtök
VIZES VB, BARCELONA

Éremesélyt tesztelő sláger

Savić és Benedek is szívesen eltitkolnának egyet s mást, viszont egyikük sem akarja elveszíteni a rangadót

Két rangadó lesz ma műsoron a barcelonai vizes vb férfi-vízilabdatornáján. Előbb, ebédidőben, Szerbia és Magyarország vívják meg a sportág csúcsrangadóját, este pedig a 2009-es vb ezüstérmesei, a vendéglátó spanyolok a tavalyi Eb ezüstérmesével, a barcelonai rajton váratlan vereséget szenvedett Montenegróval csatáznak.

Olasz Anna a számára kiváló 5. helyen végzett a 10 kilométeres távon (Fotó: MTI)

Olasz Anna a számára kiváló 5. helyen végzett a 10 kilométeres távon (Fotó: MTI)

Míg az első meccs gyakorlatilag tét nélküli, hisz egészen bizonyos, hogy a két csapat a csoport első két helyéről jut a nyolcaddöntőbe, amelyben az A csoport leggyöngébbjeivel mérkőznek, a másik meccs pontjai kétszeresen értékesek. A spanyolok otthon sikert remélnek, és nem taktikázhatnak, Montenegró pedig aligha szeretne csoportharmadik lenni, és a nyolcaddöntőben éppen a mai csúcsrangadó vesztesével találkozni.

Valószínű, hogy a kapitányok, Dejan Savić és Benedek Tibor is a mai rangadón sok mindent szívesen eltitkolnának abból a fegyvertárból, amit a zárómeccsekre tartalékolnának, de ezt két okból nem tehetik. A szerb csapat egyszerűen nem tud döntetlenre játszani, és a rajton mutatottak miatt igenis gyakorolnia kell a támadójátékot, míg a magyar csapat nem kockáztathatja meg, hogy nagyvonalúan veszít, hisz még hátravan az ausztrálok elleni, elméletileg rázós mérkőzés, amelyre legjobb lenne győztes hangulatban medencébe ugrani. A másik ok, a csoport első helyének mégis van értéke, hiába állítják a kapitányok az ellenkezőjét, hisz a negyeddöntőért mindenképpen jobb lenne Új-Zélanddal játszani, mint a görögökkel, montenegróiakkal, vagy ha úgy alakulnak a dolgok, a spanyolokkal.

A magyar csapat, amelyben nyolc új játékos van a tavalyi olimpiai kerethez képest, a rajton már tartalékolgatta erejét a mai rangadóra, így is könnyen, nyolc góllal verte a kínaiakat. Szívós 3, Hosnyánszky, Hárai és Varga Dénes 2-2, Varga Dániel, Vámos, Bátori és Bedő pedig egy-egy találattal vette ki részét az elégedettségre is okot adó rajtgyőzelemből.

A vb első magyar éremesélye elszállt. Az olimpiai bajnok Risztov Éva szoros csatában csak kilencedik lett a nyílt vízi úszás 10 kilométeres távján, noha fél távnál még vezetett, és a célegyenesben is még dobogóközelben járt. Remekelt viszont az 5. helyen Olasz Anna. A végén brazil arany- és ezüstérmet ünnepeltek, a bronz pedig a németeké lett.

A férfitorna 2. fordulójának mai műsora, B csoport: USA–Dél-Afrika (9.30), Horvátország–Kanada (10.50), C csoport: Ausztrália–Kína (12.10), Szerbia–Magyarország (13.30), D csoport: Románia–Kazahsztán (17.30), Olaszország–Németország (18.50), A csoport: Görögország–Új-Zéland (20.10), Spanyolország–Montenegró (21.30).