2024. április 24., szerda

A tagállamok megkapták a tárgyalási keretet

A munkacsoport szeptemberben fogja értékelni a javaslatot

Az Európai Bizottság továbbította az Európai Unió tagállamaihoz a Szerbiával folytatandó csatlakozási tárgyalások tárgyalási keretének tervezetét – tudta meg a Tanjug hírügynökség az Európai Tanács sajtószolgálatától. A tervezetet a Miniszterek Tanácsának különleges szerve fogja áttanulmányozni, melynek hatáskörébe tartoznak a csatlakozási tárgyalásokat folytató országok, az Európai Unió bővítési kérdései. A tervezetről egyelőre még nem folytatnak vitát. A várakozások szerint az említett munkacsoport majd a nyári szünetet követően, szeptemberben lát hozzá a tervezet értékeléséhez, ezt követően pedig valószínűleg október folyamán hagyják majd azt véglegesen jóvá a tagállamok külügyi tárcavezetői. Decemberre várható, hogy a dokumentumot megszavazza az Európai Tanács is.

Štefan Füle uniós bővítési biztos július 2-án továbbította a csatlakozási tárgyalási keretet az EU illetékes szolgálataihoz, melyet különböző egyeztetések követtek, s most a keret tervezete az unió tagállamaiig jutott el.

Az unióban érvényes előírásoknak megfelelően a tárgyalási keretet egyhangúlag támogatnia kell mind a 28 jelenlegi tagállamnak, alkalmazkodva az Európai Tanács nemrégiben meghozott döntéséhez, mely szerint a csatlakozási tárgyalásoknak legkésőbb 2014 januárjában meg kell kezdődniük.

A csatlakozási tárgyalások tárgyalási kerete azokat az alapelveket és kötelezettségeket határozza meg, amelyekhez a tárgyalások folyamán mindkét félnek alkalmazkodnia kell. Az EU alapvető irányelveiről van szó, továbbá útmutatóról a csatlakozási tárgyalások lefolytatásához, a folyamat elejétől a végéig. A tárgyalási keretet hivatalosan a csatlakozási tárgyalások kezdetének számító első kormányközi konferencián mutatják majd be, melynek vagy ez év végén, vagy 2014 januárjában kell bekövetkeznie.