2024. március 29., péntek

Erőszak a montenegrói büszkeségnapi felvonuláson

Az illetékesek szerint idén jók az esélyek arra, hogy a szerbiai homoszexuálisok is megszervezzék a rendezvényt

Erőszakba torkollott szerdán az első montenegrói büszkeségnapi felvonulás Budván. A felvonuló homoszexuálisok közül többen is megsérültek. A séta nagyjából déli tizenkettőkor kezdődött, egy órával később azonban véget is ért, amikor a rendőrség megkezdte csónakokkal evakuálni a résztvevőket. Több tíz felvonulót mentettek ki tengeri úton. A rendőrség húsz tiltakozót állított elő.

A szervezők szerint nagyjából 120 személy vett részt a felvonuláson, a Beta hírügynökség tudósítójának becslése szerint magán a sétán Budva központi sétányán csupán néhány tucatnyi személy vonult fel, akiket az ellentüntetők kövekkel, üvegekkel és tojással dobáltak, miközben az „Öld meg a buzit!” felszólítással uszítottak.

A felvonulást ellenzők csoportjából egy nő tojással fejen találta Šućko Baković montenegrói ombudsmant, egy másik tiltakozó pedig kővel találta el az ombudsman helyettesének lábszárát. A Budva TV operatőrét szintén megtámadták, elvették és összetörték a kameráját. A résztvevők biztonságára 400 rendőr vigyázott.

A felvonulást ellenzők már korábban elkezdtek tiltakozni. Kedd reggelre virradóra Budván több helyütt is gyászjelentés jelent meg Zdravko Cimbaljević gay-aktivista, a felvonulás szervezőjének nevével és fényképével, szerdán délelőtt pedig, amikor a felvonulók elkezdtek gyülekezni, az egyik hotel teraszáról magukat labdarúgó-szurkolónak nevező huligánok megdobálták őket kövekkel. Egy másik hotel teraszán összegyűlt fiatalok pedig sértő rigmusokat skandáltak.

A helyi polgárok nem értettek egyet azzal, hogy a tengerparti városka szolgáljon helyszínéül az első montenegrói melegfelvonulásnak, ezért aláírásgyűjtésbe kezdtek. A szórakozóhelyek illetékesei tiltakozásuk jeléül kedd éjszaka fél egykor lekapcsolták a zenét.

Goran Miletić emberi jogi aktivista, a Belgrade Pride szervezőbizottságának tagja úgy véli, hogy szerdán bizonyítást nyert: a montenegrói állam tökéletesen működőképes. A rendőrség, valamint a többi montenegrói állami szerv az ország alkotmánya és az abba foglalt emberi jogok érvényesítése mögött sorakozott fel, értékelte Miletić lapunknak, azt azonban hozzátette: az is bebizonyosodott, hogy a polgárok, a társadalom továbbra sem toleráns, a homofób érzések és előítéletek irányítják. Ami szerdán Budván lejátszódott, őszinte képet fest a montenegrói társadalom hangulatáról és álláspontjáról, mondta az aktivista.

– Akármi is történt, a legfontosabb, hogy a hatóságok a felvonulók oldalára álltak és mindent megtettek védelmük érdekében. A montenegrói rendőrség sokkal hatékonyabban dolgozott, mint szerbiai kollégáik 2010-ben, eddigi egyetlen büszkeségnapi felvonulásunkon. A montenegrói rendőrség hatékony fellépését azzal magyarázhatjuk, hogy az államvezetés őszinte politikai akaratot mutatott a felvonulás tekintetében. A szerbiai rendőrség három évvel ezelőtt képes lett volna hatékonyabban fellépni a belgrádi felvonuláson, a gond az volt, hogy hiányzott a politikai akarat, ezt pedig a rendőrségi erők is tudták. Attól tartok, hogy Szerbia esetében továbbra is ez a helyzet és az államvezetés nem támogatja őszintén a büszkeségnapi felvonulást – fogalmazott Miletić.

Ami a szeptember 28-ra tervezett szerbiai büszkeségnapi felvonulást illeti, ezzel kapcsolatban egyelőre semmi nem változott, a szervezés folyamatban van és a szervezők rendszeres jelleggel egyeztetnek a rendőrséggel, valamint a többi illetékes állami szervvel, nyilatkozta Miletić, mondván, hogy az államvezetés kapcsolódó nyilatkozatai eddig pozitívak voltak, ezért reméli, hogy idén valóban lesz Belgrade Pride, és az nem végződik a főváros szétverésével.

A témához kapcsolódóan Suzana Paunović, a szerb kormány emberi és kisebbségjogi irodájának igazgatója elmondta, hogy a Belügyminisztérium, valamint az igazságügyi minisztérium illetékeseinek értékelése szerint idén jók az esélyek arra, hogy Szerbiában is sor kerülhessen a büszkeségnapi felvonulásra.