2024. április 20., szombat

Vita a Srbijagasszal

Zárolták a nagybecskereki Távfűtő Művek számláját

Június végétől július második feléig – a Srbijagas iránti tartozása miatt – zárolva volt a nagybecskereki Távfűtő Művek közvállalat számlája. A zárlatot ugyan feloldották, de a Srbijagas hozzáállása miatt nincs kizárva, hogy újra pénzügyi gondok lesznek a közvállalatban. Ezért a nagybecskerekiek abban reménykednek, hogy a két közvállalat közötti vitát az Energiaügyi Minisztérium közvetítésével végül mégis megoldják. Ugyanis Dušan Bajatovićtyal, a Srbijagas vezérigazgatójával szinte lehetetlen kapcsolatba lépni.

Aleksandar Starčević, a nagybecskereki Távfűtő Művek vezérigazgatója szerint megint kedvezőtlen szerződést kaptak a Srbijagastól és ezzel visszatérnek a konfliktust kiváltó állapotba. Ezért, még mielőtt az aláírnák, kikérik a többi hasonló közvállalat ezzel kapcsolatos véleményét, levelet küldenek a Srbijagasnak és az illetékes minisztériumnak is.

A vitát az váltotta ki, hogy a Srbijagas előre követeli az adósság utáni kamatok és az árfolyam-különbözet kifizetését és csak utána az alapadósságot. A nagybecskereki közvállalat szerint viszont nincs értelme előre kifizetni a kamatot, hogy aztán az alapadósságra újabb kamatot számoljanak el. Egyébként a szerb kormány ajánlása szerint az alapkamatot amúgy el kellene törölni.

A nagybecskereki közvállalatnak a Srbijagas iránti adóssága egy évvel ezelőtt megközelítette az egymilliárd dinárt. Ebből az alapadósság 219 millió dinár. Kölcsönt vettek fel, amiből hatvanmillió dinárt törlesztettek. Még 150 millió dinár adósság és 134 millió dináros kamat maradt. Ez utóbbiból 54 millió dinár valós kamat a többi pedig a kamatra számított kamat, amit a nagybecskerekiek nem ismernek el.

A legnagyobb adósság – mintegy 350 millió dinár – 2008-ban keletkezett, amikor a földgáz ára 60 százalékkal emelkedett, a Távfűtő Művek viszont nem emelhették az árat. Közben a fogyasztók 415 millió dinárral tartoznak. Ebből 205 milliós adósság már per alatt van, de kérdés, hogy ebből az összegből reálisan mennyit lehet majd megfizettetni. Ugyanakkor, összes kötelezettségük 540 millió dinár.

A nagybecskereki Távfűtő Művek éves szinten másfél milliárd dinárt fizetnek a Srbijagasnak. Az idén, május 31-ével bezárólag 1,42 milliárd dinárt utaltak át. A nagybecskerekiek szerint a szerbiai közvállalat akkor is nagy hátralékban maradna, ha minden kinnlevőségét megfizettetné. Ugyanakkor azzal tönkre tennének minden távfűtő művet.