2024. március 28., csütörtök

Óvakodj a szurkolóktól!

Folytatódnak az utcai összecsapások, a rendőrség épületétől 200 méterre kisebb tűzharc robbant ki, amelynek során egy ember életveszélyes sérüléseket szenvedett, egy rendőrt pedig súlyos sérülésekkel kórházba szállítottak – ez a rövid hír nem a bangladesi utcai zavargásokról szól, hanem az újvidéki drogkartellek (szurkolók) összecsapásairól.

A közbiztonság egyre rosszabb, annak ellenére, hogy a városi képviselő-testület elfogadta a rendőrség jelentését, mely szerint a bűnözés csökkenő tendenciát mutat. Egyesek szerint azért ennyire rossz a helyzet, mert Újvidéknek nincs rendőrfőnöke, de nem hinném, hogy egy kinevezésen múlik a közbiztonság sorsa. Az is érdekes, hogy évek óta újabbnál újabb erőfeszítéseket tesznek az új rendőrfőnök kinevezésére, sok ígéret is elhangzott már, de az utolsó lépésnél mindig elakadt a dolog.

A huligánok az EXIT idején sem nyugodtak, pár nappal a fesztivál kezdete előtt, autóbombát robbantottak a Tolsztoj utcában. Az utóbbi egy héten a rendőrség közelében hátba lőttek egy fiatalt, összevertek egy rendőrt, a Duna utcában haslövés ért egy fiatalembert, a nagybani piacnál lövöldözés történt egy szórakozóhelyen, ahol szerencsére senki sem sérült meg, stb. Minden napra jut egy kis vér, a vér pedig errefelé újra vért követel, s úgy tűnik, ezért senki sem felelős.

A polgármester nagyjából hetente felhívást intéz a rendőrséghez, tegyenek rendet a városban, mert ezt a káoszt a városi hatalom nem engedi meg, és megtesz mindent annak érdekében, hogy az újvidékiek biztonságban érezzék magukat. Ilyenkor felmerül újra a rendőrfőnök kinevezése, eszmefuttatásokat folytathatnak arról, hogy Újvidéknek még legalább 300 rendőrre lenne szüksége, mert duplájára nőtt a város.

A városi vezetés, hogy ne ismételgesse állandóan önmagát, legújabban az éjjeli alkoholtilalommal próbálja javítani a város közbiztonságát. Az esti szórakozóhelyek nemsokára csak 22 óráig maradhatnak majd nyitva, és a boltok sem árulhatnak alkoholt este tíz után. Csak azt nem értem, mit gondolt ezzel megoldani a városi vezetés? Azt hiszik, hogy azok, akik este kijártak, ezután majd otthon kártyáznak, olvasnak? Ha megvalósul a városi honatyák álma, a fiatalok az utcákra szorulnak, mert más szórakozási lehetőséget nem nagyon ismernek a kávézókon kívül. Persze, abban az esetben, ha alternatív szórakozási lehetőséget kínálhatnának fel a fiataloknak a kávézók helyett, rendben lenne a dolog, erről azonban szó sincs. Az új szabályok, amelyek szigorúbb nyitvatartási időt írnak elő, részben érthetők, mert a város központjában elhelyezkedő szórakozóhelyek valóban egymás mellett sorakoznak, a közvetlen közelükben pedig lakóházak vannak, de a város egész területére nem lehet ugyanazokat a szabályokat alkalmazni. Lehet, a képviselő-testületi ülések egész napos veszekedései helyett, talán több teret fordíthattak volna azokra a konkrét lépésekre, amelyek a közbiztonság javítására irányultak volna, de a képviselők túlontúl elfoglaltak saját posztjaik megőrzésével, és mások lejáratásával. A városi parlament üléseit az újvidékiek élőben követhetik, így bebizonyosodhatnak arról, milyen mélyen érinti a képviselő urakat a közbiztonság témája, biztos ezért nem fogadták el a kiskorú bűnözés megfékezésére tett ajánlatokat sem, amelyeket az általános és középiskolák szülői tanácsai terjesztettek be. A közbiztonság kérdése is csak arra szolgált a városi parlament ülésein, hogy egymást sértegessék, gáncsolják, vagy éppen dicsérjék a képviselők.

Időközben, a városban a félelem és az erőszak kezd eluralkodni, nem marad más hátra, saját magunknak kell megtenni az óvintézkedéseket: Legyünk minden pillanatban résen, kerüljük a csuklyás vagy szurkolói mezekbe öltözött suhancokat. A gyerekeket nem ajánlatos a látókörön kívül engedni, hiszen eddig csak a szerencsén múlott, hogy az óvodák, iskolák közelében harcoló drogkartellek leszámolásaiban nem sérült meg egy gyermek sem.