2024. április 25., csütörtök

Izidások természetközelben

Táborozás a Ludasi-tó partján

Az utóbbi nyolc évben a topolyai Balassa és a bácsfeketehegyi Ali család vendégszeretetének köszönhetően nem múlhatott el a júliusi hónap a bácsfeketehegyi Izida Anya- és Gyermekvédelmi Társulat életében táborozási élmények nélkül. Az Izidások 2013-ban is egy hosszú hétvégét tölthettek el a Ludasi-tó partján.

A nagy melegben a vízközelben kifogástalanul érezték magukat felnőtt nevelőik, kísérőik társaságában az Izida tizennégy, gyermekkorosztályba tartozó értelmi és testi fogyatékkal élő és tanulásban akadályozott vagy szociálisan hátráltatott, viselkedészavarokkal küzdő, valamint egészséges tagjai. A táborozók a tó környékének növény- és állatvilágáról szerezhető információkkal is gazdagodhattak, a Palics-Ludas Közvállalat munkatársa, Sava Grubanov természetvédelmi őr segítségével. Idegenvezetést vállalt és természetórára vitte a táborlakókat a Szelevényi erdőbe. A táborlakók neki köszönhetően behatóbban ismerkedhettek a Ludasi-tó környékének élővilágával is. E kiránduláson kívül az Izida-tagok a Róka-tanyára, a Gulyás Csárdába és annak miniállatkertjébe, valamint a palicsi állatkertbe is ellátogattak. A természet közelben szerzett ismeretszerzés, a pezsdítő mozgás mellett Ki mit tud?-vetélkedőn is megmérettettek a fiatalok, valamint Balassa Emese egyetemi hallgató jóvoltából sokrétű játékos programokon keresztül kapcsolódhattak ki, gyarapodhattak élményekkel, tudással. Az Izidások táborát Olaszországból, Oroszországból, Spanyolországból, Koreából érkező, a közelben táborozó fiatalok is felkeresték.

– Sok élményben volt részünk, mindenki jól érezte magát a táborozás idején. A tagoknak alkalmuk nyílt egy kis önállóságot szerezni, toleranciát gyakorolni és egymásra figyelve cselekedni. Köszönet ezekért a kellemes percekért a támogatóinknak, az Ali és Balassa családnak, rajtuk kívül pedig Dér Zoltánnak, ludasi szomszédunknak, aki díjazott lecsófőző mesterként az élelmezésünkhöz járult hozzá. Öt éve működtetett üvegházunkban nevelt zöldségféléinket ezúttal is hasznosíthattuk – nyilatkozta Papp Julianna, az Izida Anya- és Gyermekvédelmi Társulat elnöke.