2024. április 24., szerda

Földrengés a kínai Kanszu tartományban

A délutáni jelentések szerint legalább 89 halálos áldozata, 5 eltűntje és csaknem 600 sérültje van annak a 6,6-os erősségű földrengésnek, amely hétfő reggel történt az északnyugat-kínai Kanszu tartomány közepesen sűrűn lakott részein.

A körülbelül egy percig tartó rengés közép-európai idő szerint hajnali háromnegyed kettőkor történt két megye határán. Középpontja Tinghszi város közelében volt. Helyi idő szerint délután 4 óráig meghaladta a 410-et az utórezgések száma, a legerősebb egy 5,6-os földlökés volt. A halottak többnyire idősek vagy gyerekek, akik nem tudták idejében elhagyni házukat. Sok épület az utórezgések során dőlt össze.

Az előzetes felmérések szerint több mint 5000 épület dőlt romba és 21 ezerben keletkeztek súlyos károk. Mejcsuan járás falvaiban, továbbá 13 nagyobb településen a távközlési összeköttetés és az áramszolgáltatás megszakadt. Minhszian megye kormányzata közölte, hogy a területén található járásoknak csaknem mindegyike érintett.

A katasztrófa sújtotta területre több mint 2000 katonát, a fegyveres rendőrség, a tűzoltóság 3000 tagját, több száz egészségügyist és két helikoptert is vezényeltek.

A hajléktalanná vált és a veszélyes zónában lakók közül már százakat elköltöztettek, a mentők a kutatás mellett a másodlagos károk megelőzésére törekednek, egyebek közt ellenőrzik a vágányok, a vasúti hidak állapotát is. A helyszínre jutást nehezítik az utakban keletkezett károk, a hegyomlások okozta akadályok.