2024. április 19., péntek

Nők ezrei tüntettek Kairóban Murszi mellett

Már készül az új egyiptomi alkotmány

Nők ezrei tüntettek tegnap Kairóban a hatalmától megfosztott Mohamed Murszi elnök mellett, miközben a parlamentben először ülésezett az ország alkotmányának átdolgozásával megbízott tízfős szakértői bizottság.

Több ezer nő vett részt a tegnapi tüntetésen az egyiptomi védelmi minisztériumnál, amelyet a biztonsági erők megerősített kordonja védett. Egy másik tüntető menet az amerikai nagykövetség felé indult, ám visszafordult egy biztonsági akadálynál.

Tüntető nők Kairóban (Fotó: Beta/AP)

Tüntető nők Kairóban (Fotó: Beta/AP)

A Muzulmán Testvériség nevű szervezet és más iszlamista csoportok csaknem minden nap szerveznek tüntetéseket azt követően, hogy július 3-án a fegyveres erők megfosztották hatalmától Mohamed Murszi elnököt. Két héttel ezelőtt az egyik ilyen tüntetésnél 54-en haltak meg – főképpen Murszi-párti demonstrálók –, amikor a hadsereg egységei tüzet nyitottak a tiltakozókra a Köztársasági Gárda klubjánál. A fegyveres erők szerint a lövöldözés akkor tört ki, amikor fegyveresek megtámadták a klubot.

A tegnapi tüntetés résztvevői is Murszi elnök visszatérését követelték, és azzal fenyegették Abdel-Fattah esz-Szíszi védelmi minisztert, a fegyveres erők vezetőjét, hogy „eljött életének utolsó napja".

Közben először ülésezett az ország alkotmányának átdolgozásával megbízott tízfős szakértői bizottság. A testületnek – amely jogtudósokból és vezető bírákból áll – 30 napja van arra, hogy előterjessze javaslatait, majd egy 50 fős másik bizottság 60 napig tanulmányozhatja azokat, hogy aztán majd az új alaptörvényt népszavazásra terjesszék elő.

Az országon belüli politikai megosztottság befejezését, nemzeti párbeszédet sürgetett Hádzim el-Beblávi egyiptomi miniszterelnök szombati televíziós interjújában. Nábil Fahmi külügyminiszter pedig újságíróknak arról beszélt, hogy vissza kell szerezni az ország nemzetközi tekintélyét külpolitikai téren is.

Hádzim el-Beblávi párbeszédre szólított a politikai erők között, és kiemelte annak fontosságát, hogy a Mohamed Murszi volt elnök hónap eleji elűzése után kibontakozott tüntetéssorozat és erőszak után helyreállítsák a közbiztonságot az országban.

Murszi pártja, a Muzulmán Testvériség mindazonáltal azonnal elutasította a tárgyalási ajánlatot. Szóvivője, Dzsehád el-Haddád úgy fogalmazott: „nem lehet párbeszédet folytatni addig, amíg a puskacsövek az államcsíny ellen tiltakozókra szegeződnek".

Beblávi utalt arra is, hogy az új kormány pénzügyi takarékossági intézkedéseket tervez. Mint mondta, valószínűleg szigorú pénzügyi lépésekre lesz szükség a gazdaság újraélesztéséhez.

Nábil Fahmi külügyminiszter arról nyilatkozott, hogy a belső helyzet ellenére a kormány továbbra is vezető szerepet kíván játszani a térség ügyeiben. „Célom az, hogy aktívabbá tegyük Egyiptomot a nemzetközi színtéren ... és visszaszerezzük helyünket az arab világban és a régióban" – fogalmazott a diplomácia vezetője.

Egyiptom északi tengerparti vidékén több mint egy tucatnyi katona életét vesztette, amikor az őket szállító autóbusz összeütközött egy teherautóval tegnap – jelentette a rendőrség. A baleset az el-alameini főúton történt. A helyszínen 16 újonc szörnyethalt, másik negyven ember megsérült. A katonák a ramadán, a muzulmán böjti hónap alkalmával kapott szabadságról utaztak vissza a laktanyájukba. A baleset okát nem közölték.

Egyiptomban a rossz utak és vezetési szokások miatt évente mintegy 12 ezer ember hal meg közúti balesetben.