2024. április 25., csütörtök

Madrid: vér folyt a korrupció miatt

Ezrek követelték a kormány(fő) lemondását több spanyolországi városban

Véres összecsapássá fajult péntekre virradó éjszaka több ezer ember kormányellenes tüntetése Madridban. A spanyol fővárosban és több vidéki városban a tömeg legerélyesebben Mariano Rajoy miniszterelnök távozását követelte. A héten ellenzéki politikusok szintén arra szólították fel a kormányfőt, hogy mielőbb mondjon le, mivel korrupciós ügyekbe keveredett.

Madridban az elégedetlenkedő tömegből több csoport összecsapott a rendőrökkel; a zavargásokban legalább tizenketten megsérültek, közöttük öt rendfenntartó. A tüntetők közül több személyt őrizetbe vettek a hatóságok.

Az utcai megmozdulást az váltotta ki, hogy Luis Bárcenas, a kormányzó konzervatív Néppárt (PP) júniusban letartóztatott volt pénztárnoka a minap elismerte: korábban titkos svájci bankszámlákról – törvénytelenül, az adóhivatal tudta nélkül – egészítette ki több, magas rangú konzervatív politikus és befolyásos állami hivatalnok jövedelmét. A csalás és pénzmosás gyanújával őrizetbe vett Bárcenas 1990 és 2008 között kezelte a Néppárt pénzügyeit.

A PP-politikusok és társaik alkalmanként 5000 és 15000 euró közötti összeget kaptak feketén. A pénz magáncégektől (többnyire építőipari vállalkozásoktól) érkezett „adományként”. Az El Mundo napilap a héten nyilvánosságra hozta Rajoy sms-eit, amelyben a politikus azt kérte a pártpénztárnoktól, hogy hallgasson a titkos számlákról, illetve kifizetésekről.

Rajoy szintén a kedvezményezettek között volt. Róla a média a héten több kompromittáló dokumentumot jelentetett meg. Hírek szerint 1998-ban 25 242 eurót kapott titokban és illegálisan Bárcenastól, aki állítólag szivardobozba csomagolva adta át neki a pénzt.

A 2011 óta kormányzó Néppárt korrupciós ügyei miatt az ellenzék a kormányfő távozását követeli. Rajoy azonban tagadja, hogy kenőpénzt fogadott volna el, és elutasítja a lemondást, jóllehet népszerűsége az utóbbi időben a – két évvel korábbihoz képest – felére csökkent. A Néppárt hírbe hozott politikusai a médiában közzétett dokumentumok ellenére szintén folyamatosan tagadnak.

A Néppártnak abszolút többsége van a parlamentben és eddig sorra leszavazta az ellenzéki szocialisták bizalmatlansági indítványait, akik továbbra sem adják fel a küzdelmet. A jövő héten ismét megpróbálják rávenni a miniszterelnököt, hogy adjon magyarázatot a vádakra és mielőbb mondjon le.

A korrupciós botrány még januárban robbant ki, de a héten – az El Mundo napilapban megjelent hírek nyomán – új fordulatot vett és heves tiltakozási hullámot indított el. A tartósan magas (csaknem 27 százalékos) munkanélküliség és a mély gazdasági válság miatt elkeseredett lakosságot egyre jobban bosszantja a politikai korrupció. Ez sokak szerint egyáltalán nem meglepő, hiszen az euróövezet negyedik legnagyobb gazdaságának számító Spanyolországában a média szinte naponta közöl híreket korrupt politikusokról, akik közül jelenleg már 1661 ellen folyik eljárás.