2024. április 24., szerda

Gergő agya irányítaná a műkezét

A zentai kisgyerek kezét megcsonkította a húsdaráló, és tizenhatezer euróba kerülne egy myoelektromos protézis – A kiváló sebészi beavatkozásnak köszönhetően ennek orvosi akadálya nincs, csa

Vidám kisgyerek a zentai Fodor Gergő, két és fél évesen még „nem csinál ügyet” abból, hogy nemrégen elvesztette a bal kézfejét: jókedvűen tekeri háromkerekű biciklijét, jobb kezével markolva a kormányt, a ballal pedig valamelyest tartva. Persze játék közben, amikor két ép kézre lenne szüksége, gyakran zavarja, hogy egyikkel nem tud fogni: letépte csuklóban az elektromos húsdaráló:

Gergő (Fotó: Fodor István)

Gergő (Fotó: Fodor István)

– Négy-öt hónapja, disznóvágáskor történt, két felnőtt tartózkodott Gergő közelében, de éppen mindkettő mással volt elfoglalva – tekint vissza a balesetre Fodor Ákos, az édesapa. – A mentők nagyon gyorsan megérkeztek, Bauerfeind Csaba doktorról, a zentai kórház sebészéről pedig szintén csak jót mondhatok: a lelkét kitette, hogy segítsen, nem is csak a műtéttel. Az orvosok elmondták: az, hogy hússal érintkezett a seb, komoly kockázatot jelent, mert gyakran elfertőződik, de szerencsére erre nem került sor, a sebész pedig más orvosok szerint is kiváló munkát végzett. Megmenteni a kezet nem lehetett, sebészetileg ennyit tehetett.

– Feltételezem, hogy csak valamilyen protézis segíthetné a kisfiút abban, hogy minél kevésbé érezze a baleset hátrányait.

– Igen, van többfajta is – mondja az édesapa –, de az egyiknek nagyon sok a hátránya, mert a gyerek mégiscsak elsősorban az ép kezét használja, a másik kéz emiatt kevésbé fejlődik, s ez rendszerint gerincferdüléssel is jár. Igazán a myoelektromos protézis lenne a jó megoldás. A német Otto Bock cég foglalkozik ilyeneknek a készítésével, csak éppen a tizenhatezer euró előteremtése tűnik lehetetlennek. A cég bécsi központjában egy professzor – ennek a témakörnek kiváló szakértője – nem is értette, hogy mi a gondunk, azt hitte, sajnáljuk a pénzt, megjegyezte ugyanis, hogy másik ember háromévenként új kocsit vesz, mi pedig majd erre költjük a pénzünket. Ők is azt állapították meg, hogy Zentán nagyon jól elvégezték a műtétet, az idegvégződések épek, tehát semmilyen orvosi akadálya nincs a műkéz alkalmazásának. Vannak ugyanis olyan esetek, hogy újra kell csonkolni a kezet ahhoz, hogy ez a fajta protézis működőképes legyen. Próbáltam én utánanézni másik gyártónál, hogy esetleg rosszabb minőséghez olcsóbban hozzájussunk, de gyerekekkel sehol sem foglalkoznak.

– Milyen mértékben tudná pótolni ez a készülék a kisfiú kezét, ujjait?

– Fogni tudná a biciklikormányt, megkötni a cipőfűzőt, tehát nagyon jól. Gyerekkorban viszonylag könnyű megtanulni a használatát. A működését úgy magyarázták, hogy a szerkezet részét képező szenzor leveszi az agynak a csonk idegeibe küldött utasításait, s ennek alapján „cselekszik” a kéz, az ujjak. Legkésőbb hatéves korig el kellene kezdeni alkalmazni a készüléket, a szakemberek magyarázata szerint ugyanis az agy is egyféle sikerélményként könyveli el utasításainak a teljesítését, s ha ez hosszabb ideig nem történik meg, az agy „elfelejti használni” ezeket az idegpályákat, és később már nem lesz mód működésüknek a visszaállítására. A professzor azzal is igyekezett meggyőzni bennünket, hogy ki tudja, tíz-tizenöt év múlva hova fejlődik a tudomány, ezért sem volna szabad hagyni, hogy Gergő bal keze visszafejlődjön. Persze, mivel a gyerek nő, félévente cserélni kellene a protézis egyik részét, ami ezer euró, néhány év után pedig a kezet is, s ha most össze tudnánk gyűjteni a szükséges pénzt, akkor is fönnáll az a veszély, hogy évek múltán ez nem sikerül, de reménykedünk.

Gergő (Fotó: Fodor István)

Gergő (Fotó: Fodor István)

– A betegbiztosító nem nyújt támogatást?

– Itthon csak tizenkét éves kortól járulnának hozzá a költségek megtérítéséhez, de akkor is csak a domináns kéz esetében. Magyarországon szintén érdeklődtem, ott egyedi elbírálás alapján ítélhetnek meg költségtérítést, viszont az első protézisre nem. A Vöröskereszt nyitott számlát Gergő részére, emeltdíjas SMS lehetősége iránt is érdeklődtem, aminek útján szintén remélhetnénk segítséget, de a szolgáltató egyelőre nem válaszolt.

– Ha összegyűlne a pénz, mikor juthatna műkézhez a kisfiú?

– Csupán két-három napot kellene Bécsben töltenie, ez idő alatt a használat alapjait is megtanulná, és utána már itthon gyakorolhatna.

A zentai Vöröskereszt számlát nyitott Gergő megsegítésére a Vajdasági Banknál A következő számlaszámra lehet befizetni pénzt: 355-1002427-41 „Fodor Gergő részére” megjelöléssel. Egyéb információ a 024/811-475-ös telefonszámon vagy a Vöröskereszt zentai irodájában kapható a Fő tér 3. szám alatt.