2024. április 25., csütörtök

Egy hét a Vajdasági vágtáig

Húsz vajdasági települést képviselnek a lovasok – A legjobb három versenyző a Nemzeti Vágtán is részt vesz

Már csak egy hét van az első Vajdasági Vágtáig, azaz a Nemzeti Vágta előfutamáig. Az eseményre jövő szombaton, július 27-én kerül sor a Zobnaticai Lovardában, és immár a vágtán részt vevő lovasok és az általuk képviselt települések végleges listája is összeállt. A legjobb három lovas, valamint a Vajdasági Vágta keretében megrendezett nemzetközi futam győztese képviselheti majd Vajdaságot és Szerbiát szeptember 20-a és 22-e között a budapesti Nemzeti Vágtán.

Bunford Tivadar, a Háló Vajdasági Fejlesztési Alapítvány igazgatója elmondta, megvan a Vajdasági Vágta pontos programja is: az egyórásra tervezett ünnepélyes megnyitó fél kettőkor lesz. A Vajdasági Vágta előfutama fél háromkor veszi kezdetét, és a hat selejtező után különféle lovasprogramok szórakoztatják majd a közönséget.

– Az előfutamokon húsz lovas vesz részt, akik húsz települést képviselnek majd. Adát Gyarmat István, Adorjánt Gulyás Viktor, Bácsfeketehegyet Cékus Árpád, Bácskossuthfalvát Kósa Maja, Csantavért Dér Róbert, Doroszlót Borsodi Csongor, Hódegyházát Bajusz Gábor, Kishegyest Cékus Lenke, Magyarittabét Víg Zsolt, Magyarkanizsát Babarci Illés, Martonost Dudás József, Oromot Szekeres Tímea, Oromhegyest Gulyás Szabolcs, Pacsért Mester Viktor, Szabadkát Barjaktar Dániel, Szajánt Keszeg Klaudia, Székelykevét Albek Sándor, Topolyát Kósa Sándor, Törökkanizsát Dér Zsolt, Zentát pedig Túri János képviseli. Egész Vajdaság magyarlakta településeit sikerült lefedni, és a hat előfutam győztesei végül összemérik magukat a hét órakor kezdődő döntőben. Nemrég Adán futottak egy próbakört, az nagyon jól sikerült, és én bízom benne, hogy méltón képviselik majd Vajdaságot Budapesten. Az előfutamok és a döntő közötti időben a vágtára kilátogatókat a bugacpusztai csikósok bemutatója, ügetőfutamok, kettes és négyes fogathajtók versenye, és páros fogathajtó futam szórakoztatja, majd megrendezésre kerül a nemzetközi vágta is, melyen hét nem magyar ajkú lovas vesz részt, Đurđević Dragan és Daraboš Zlatko Szabadkáról, Vig Danijel és Davidović Dejan Zobnaticáról, Srdić Olga, Jocić Sava és Savin Radivoj pedig Bácstopolyáról. A győztes Szerbiát képviseli majd a Nemzeti Vágta nemzetközi futamán – tudtuk meg Bunford Tivadartól, aki hozzátette, 19.30-kor a Budapesti Operettszínház művészeinek koncertjére kerül sor, fellép Langer Soma, Sas Éva, Hajdú Diána és Faragó András-Topi.

Pál Károly, a VMSZ ügyvezető alelnöke elmondta, ahogy közeledik a vágta időpontja, egyre nagyobb az érdeklődés és olyan eseménynek lehetünk majd a szemtanúi, mely hagyománnyá válhat, és reményei szerint a jövőben is megrendezik a Vajdasági Vágtát.

– Szeretném megköszönni a lovasoknak, lovaskluboknak, egyéneknek, akik felvállalták ennek az eseménynek a megszervezését. Az esemény bizonyára nagy kihatással lesz arra, hogy a vajdasági lovassport, úgy is mint gazdasági és turisztikai ágazat vagy hobbi erőre kapjon, és egy megváltozott Szerbiában elfoglalja méltó helyét. A zobnaticai szervezőknek, a lovarda tulajdonosainak is köszönet jár, hogy a pályát felkészítették a versenyre. A belépő ingyenes ,és kedvező árakkal várják a látogatókat, így a csapolt sör 90 dináros áron, a különféle ételek pedig már 150 dinártól megvásárolhatók lesznek. A VMSZ szervezésében mintegy húsz autóbuszt indítunk Zobnaticára elsősorban azokról a településekről, melyek lovast állítanak a versenyen. Akik szeretnék igénybe venni ezt a lehetőséget, azok a VMSZ helyi irodáiban tudnak jelentkezni. A vágtát Pásztor István nyitja meg, aki a találkozó fő védnöke – mondta el Pál Károly.