2024. április 25., csütörtök

Látványosságokban gazdag hétvége

Temerinben folytatódnak az Illés-napi ünnepségek

A 160 éves Illés-napi fogadalom, az Ipartesület fennállásának 125. évfordulója és a TSK labdarúgóklub megalakításának (akkor TTC – Temerini Torna Klub) 100. évfordulója jegyében tegnap Temerinben kiállítások, tárlatok megnyitásával, nem utolsó sorban a Vinduló borház kínálatának kóstolásával kezdetét vette a négynapos ünneplés.

Először az Iparosok és Vállalkozók Egyesületének főutcai székházában Régi mesterségek címmel kiállítás nyílt régi iparosszerszámok bemutatásával. Bizony érdemes megnézni a kiállított szerszámokat, képeket, hiszen már az idősebbek sem nagyon emlékeznek arra, hogy milyen is volt valójában egy múlt század derekáról való szabó vagy asztalos műhely. Hogyan készítették a bognárok a ráfos kocsit, esetleg milyen eszközöket, mintákat használtak a szobafestők a tiszta szobák pingálásához, vagy éppen a hosszú gang képekkel való díszítéséhez, s nem utolsósorban a falak nyílegyenes csíkozásához.

Akiket jobban érdekelt a Boldog Gizella Hagyományápoló Kézimunka Szakkör kézimunka-kiállítása, ugyancsak az iparosok otthonában elgyönyörködhetett a szorgos kezű asszonyok legszebb munkáiban. Ugyancsak tegnap délután, de a Kókai Imre Általános Iskola központi épületének folyosóin és tantermeiben, megcsodálhattuk Balogh István természetfotós legszebb képeit, továbbá az amatőr képzőművészek alkotásait.

Este a Helytörténeti Múzeumban A császár szolgálatában címmel megnyílt a temerini Szécsen család történetét bemutató kiállítás a Múzeumbarátok Egyesületének szervezésében. Valamivel később a Lukijan Mušicki Művelődési és Tájékoztatási Központ kiállítótermében Mesélő falvédők címmel nyílt kézimunka-kiállítás.

Ma, pénteken már 11órakor kiállítás nyílik a Rozika étteremben a Temerini tanyák emlékére címmel Németh Mátyás, egykori kollégánk, nyugalmazott fotóriporterünk legszebb olajfestményeiből. Délután öt órakor a telepi iskola épületében több kiállítás is nyílik. Így az I. helyi közösség Kézimunka csoportjának és a Kertbarátkör kézimunkázóinak közös kiállítása, a Kertbarátkör terménybemutatója, a Szigeti Sándor Méhészegyesület kiállítása, valamint Nagy öröm a kiskert címmel a Falco természetvédő egyesület terménybemutatója. Este 6 órakor a Temerinből elszármazottak 8. találkozója a tájházban, majd 19 órától Keresztúti ájtatosság a Kálvárián.
A központi kis parkban 19.15-től térzene lesz, 20 órakor a Színházteremben népzenei est a Szirmai Károly MME szervezésében.

Szombaton 8.30-kor gyülekezés a 100 éves TSK futballpályáján, majd 9 órakor az ünnepi menet indulása az új kenyérrel a 10 órai szentmisére, a Szent Rozália -plébániatemplomba (útirány: Petőfi Sándor utca, Újvidéki utca, Szt. Rozália -plébániatemplom). Mise után a telepi iskola udvarában lovaglási lehetőség gyerekeknek.
Délután a TSK futballpályáján öregfiúk labdarúgótorna és barátságos labdarúgó-mérkőzés (résztvevők: TSK, Győrasszonyfa, Verbász, Solt, Zákányszék). A torna döntője 18.10-től 19.10 óráig.

A telepi iskola udvarában 18 órától Toldi István bácskertesi mesemondó bemutatkozása a Lukijan Mušicki MTK szervezésében, majd művelődési műsor a Szirmai Károly MME műkedvelőinek előadásában. 20 órakor ünnepi műsor az Őszirózsa és a Juventus énekkar, valamint a Dalárda közös
fellépésével. 20.30 órakor a vendégek köszöntése, kenyérszegés, majd vacsora és mulatság hajnalig.

Vasárnap 9 órától a szőregi úti lövöldében agyaggalamblövő verseny a Fácán Vadászegyesület szervezésében. A vásártéren egész napos program a Hunor Hagyományőrző Íjász Egyesület szervezésében (délelőtt kézműves oktatás, lovas és íjászbemutató, 14 órától a zentai Longinus egyesület középkori harci bemutatója 16 órától Pásztor Mihály-emlékkupa – falusi lóverseny 17-kor Czakó Gábor előadása a magyar őstörténet rejtett emlékeiről, borkóstoló, 19 órától táncház gyerekeknek majd hajnalig tartó táncház felnőtteknek.
A rendezvényekre szeretettel hívnak minden érdeklődőt.