2024. április 24., szerda

Greenheadek a Domboson

Számos akciót tudhat maga mögött a fiatal környezetvédő egyesület

A kishegyesi Greenhead környezetvédelmi civil szervezet sajátos akcióval hívta fel magára a figyelmet a Dombos Festen. A fiatal környezetvédők fölállítottak egy sátrat a fesztivál helyszínén, szalmazsákokat helyeztek el fotel gyanánt, és teával kínálták az arra vetődőket. Akciójuk célja a környezettudatos élet népszerűsítése és tagtoborzás volt – mondta el lapunknak Fontányi Andor, a szervezet egyik alapítótagja. Az egyesület az idén márciusban alakult, és már több akciót is maga mögött tudhat.

– Az első akciónkat áprilisban, a Föld napja alkalmából valósítottuk meg. Általános iskolások számára tartottunk egy egyhetes előadássorozatot a környezetvédelemről. Az előadások végén a diákokkal közösen szerveztünk egy parkrendezési munkaakciót. Legjelentősebb megmozdulásunk a vásártér fásítása volt, ott 150 facsemetét ültettünk el, valamint még 50-et a faluban, különböző helyszíneken – számolt be Fontányi, majd elmondta, hogy a dombosi akciójuknak legfőképp figyelemfelkeltés volt a célja.
–  Azért voltunk jelen Domboson, hogy a 15 és 30 közötti korosztályhoz is eljussunk, mert idáig főként az általános iskolásokkal dolgoztunk együtt. Minél szélesebb körben szeretnénk népszerűsíteni a környezetvédelmet, és célunk a tagtoborzás is – mondta el a fiatal aktivista, majd hozzáfűzte, hogy a Dombos Festre látogatók változó érdeklődéssel fogadták megmozdulásukat.

A Greenhead következő akciójára augusztusban fog sor kerülni, a labdarúgópálya mögötti területet szeretnék rendezni. Az akciót háromnaposra tervezik, mondta el Fontányi, a megvalósulása azonban függ a községhez benyújtott pályázattól is. A fiatalok egyelőre bizakodók, a projektumnak pedig része egy sportnap és egy záróbuli is. A szervezet távlatai között szerepelnek fásítási és szemétszedési akciók, a Krivaja patakkal is szeretnének foglalkozni, mert nagyon szennyezett, valamint a felnőttek számára is szervezni fognak nyitott előadásokat.