2024. március 28., csütörtök

A világ leghosszabb alagútjának megépítését fontolgatják

Kína a világ leghosszabb alagútjának megépítésére készül, s erre 260 milliárd jüant (42 milliárd dollárt, mintegy 9500 milliárd forintot) szán. A 123 kilométer hosszú alagút az északkeleti Talien kikötővárost kötné össze a Pohaj-öböl alatt a kelet-kínai Santung tartomány szintén tengerparti Jantaj városával. A beruházás kezdetének időpontja egyelőre nem ismert.

A gondolat nem új keletű, a tervekről már 1994-ben hallani lehetett, s akkoriban 2010-et emlegették az átadás lehetséges időpontjaként. A költségvetések összehasonlításából kiderül, hogy az új elképzelések megvalósításához az egykori összegnek több mint a négyszeresét szánnák.

A beruházás támogatói arra számítanak, hogy a két város között csaknem ezer kilométerrel lerövidülő szállítási útvonalon az útdíjból az üzemeltetők évi 20 milliárd jüan bevételre tehetnének szert, így a beruházás megtérüléséhez 12 évre lenne szükség.

A világ leghosszabb, 54 kilométer hosszú tenger alatt húzódó alagútja, a Szeikan, Japánban található. Két szigetet, a Honsút és a Hokkaidót köti össze; több mint két évtizedig tartó építkezés után 1988-ban adták át. Az Anglia és Franciaország között, a La Manche csatorna alatt futó Csalagút 1994 májusában nyílt meg, 51 kilométer hosszú, s csaknem hat évig tartott megépítése.