2024. április 20., szombat

Video-pók a szabadkai utcákon

A szabálytalanul parkoló járműveket minden oldalról lefényképezik, mielőtt elszállítanák őket

Közel egy hete a Parking Közvállalat pókszolgálata felvételeket készít a szabálytalanul parkoló gépjárművekről, mielőtt azokat a pók csomagterére helyeznék. Mint azt Vitković Aleksandartól, a Parking Közvállalat munkatársától, az Autódepó vezetőjétől megtudtuk, a felvételek készítésének kötelezettségét és előírásait a közlekedésbiztonságról szóló törvény szabályozza. Az új eljárás bevezetése még egyelőre próbajellegű fázisban van.

– Az úgynevezett videó-pók nem más, mint egy software, ami folyamatos kommunikációs kapcsolatban van a pókot kezelő munkatársak és a diszpécserközpont között, itt pedig a belügyi szervek munkatársa, egy közlekedési rendőr ül. Ennek a rendszernek a célja, hogy a pók zavartalanul működhessen, nincs szükség a közlekedési vagy a kommunális rendőr terepi jelenlétére. Tehát amennyiben a terepen tartózkodó, pókot kezelő munkatárs egy olyan járművet vesz észre, amely szabálytalanul vagy nem megengedett helyre parkolt, felvételt készít a járműről, egyet a távolból, hogy látszódjon a szabálysértés, illetve lefényképezi a járművet annak minden oldaláról, ez fényképes bizonyíték lesz az elszállításra váró jármű állapotáról. Ezeket a fényképeket a video rendszeren keresztül továbbítja a diszpécserhez. Miután a közlekedési rendőr látta a szabálysértő járművet, visszaigazol, és a pók csak ez után szállíthatja el a járművet – magyarázta az Autódepó vezetője.

– Azt kell mondanom, hogy a pók egy szükséges rossz, hiszen ha mindenki az előírásoknak megfelelően parkolna, és nem akadályozná a gyalogosok útját, sem pedig a közlekedés többi résztvevőjének haladását, nem lenne szükség rá. Sajnos azonban a polgárok azért, hogy 20-40 dinárt megtakarítsanak, olyan helyeken vesztegelnek, ahol az nem megengedett, vagyis a zöldfelületeket rongálják, illetve gyakran garázsok, tömbépületek kijárata előtt hagyják a járművüket. Ki kell hangsúlyoznom, hogy a pók a törvény előírásaival összhangban dolgozik, de a kommunális és a közlekedési rendőr rendelkezése nélkül nem szállíthatja el a járműveket. Ez alól a városi rendelkezésnek megfelelően csak a külföldi rendszámtáblával rendelkező járművek képeznek kivételt, és csak abban az esetben, ha a jármű tulajdonosa nem fizette ki a parkolási díjat – tudtuk meg Vitković Aleksandartól.

A közlekedési rendőr az Autódepón lévő irodában követi figyelemmel a terepen levő pók munkáját. Mint azt Mario Madžarević közlekedési rendőrtől megtudtuk, ő minden esetben átvizsgálja a beérkezett képeket, és amennyiben indokolt a szabálysértés, jóváhagyja a jármű eltávolítását.

– Az új GPS technika lehetővé teszi, hogy a közlekedési rendőr ne legyen személyesen jelen a terepszemlénél. Ez meggyorsítja munkánkat, ugyanakkor csökkenti a hibalehetőséget is – magyarázta Mario Madžarević.

– A pók minden esetben az Autódepóra szállítja a járművet. A jármű átvételekor fizettetjük meg a jármű tulajdonosával a büntetést. A szabálytalan parkolásért 5000 dinár a büntetés, a pók munkája pedig további 5000 dinárba kerül a polgároknak. Vagyis arra kérjük a polgárokat, hogy figyeljenek oda, hol hagyják az autójukat, hiszen egy szabálytalan parkolás 10 000 dinárba is kerülhet – hívta fel a figyelmet a közlekedési rendőr.