2024. április 20., szombat

A régi szakaszokat csatlakoztatják

Adán hamarosan összekötik a szennyvízcsatorna-hálózattal a Vajdasági brigádok utcát és környékét

A tervek szerint július 20. és 25. között befejeződik Adán a Pajo Radosavljević és a Žarko Zrenjanin utca sarkán a szennyvízcsatorna kiépítése és összekapcsolása a hálózattal, miután a kivitelező cég dolgozói átfúrtak és lefektették a csöveket a regionális út alatt. Horti György, az adai önkormányzat nagyberuházásokkal és helyi gazdaságfejlesztéssel megbízott osztályvezetője elmondta: a csatornaszakasz kiépítésével a meglévő szennyvízcsatorna-hálózat harmadik ágát is összekapcsolják a fővezetékkel, így a Vajdasági brigádok utcából és a környékről is a moholi szennyvíztisztító telepre vezethetik a szennyvizet:

– A csatorna harmadik ága a Vajdasági brigádok utcán húzódik végig, elhalad a rekreációs központ mellett, ahol a teniszpályáknál egy átemelő szivattyúállomás található, majd onnan a JNH és a Pajo Radosavljević utcán keresztül csatlakozik a Budzsák-pataknál lévő fővezetékre – magyarázta Horti György. – A csatornázási munkálatok késtek, mert a regionális út alatti földréteg átfúrásához a Szerbiai Utak Közvállalat jóváhagyása kellett, és ennek beszerzése elhúzódott 7-8 hónapig. Az említett csatornaszakasz összekapcsolása a fővezetékkel a Vajdasági brigádok és a környező utcák mintegy 150 háztartása számára biztosítja a szennyvíz elvezetését. Továbbá erre az ágra van rákötve a Dositej Obradović utca, illetve ehhez fog majd csatlakozni a Vuk Karadžić utca is. Emellett a Vuk Karadžić és a Vajdasági brigádok utca sarkán folyamatban van az átdobó szivattyúállomás kiépítése. A betonelemek már elkészültek. Ezeket kell a földbe süllyeszteni, illetve a szivattyút kell felszerelni. A szivattyúállomás üzembe helyezésével elvezethető lesz a szennyvíz a Vajdasági brigádok északi részéből és a szomszédos utcákból – közölte az osztályvezető.

Az adai önkormányzatban azt tervezik, hogy Adán az idén rákapcsolják a fővezetékre a meglévő szennyvízcsatorna-szakaszokat, az ipari zónát egy hónapja kötötték be. Horti György megjegyezte, hogy Ada központjába a tömbházaknál átvizsgálták a régi csatornát a forgalomirányító lámpáig. Ezek után a próbaüzem következik, mert voltak olyan szakaszok, ahol szétporladtak a betoncsövek, és ezeket műanyag csövekre kellett cserélni. A továbbiakban az egészségháznál szeretnék rákötni a régi csatornát a hálózatra. Ez a szakasz az egészségház mellett magában foglalja többek között a környékbeli tömbházakat és a hotelt. Emellett a II. helyi közösség által épített csatornaszakasz két ágát kívánják összekapcsolni a fővezetékkel a Budzsák-pataknál, mégpedig a Vuk Karadžić és a Marko Miljanov utcánál. Horti György szerint ezek után Ada területének 35–40 százalékán lesz szennyvízcsatorna.