2024. április 24., szerda
EURÓPA-LIGA

Huszonnégy év után Újvidéken a Honvéd

Egy taxisnak és egy újságírónak köszönhető, hogy Stojanović lett a C. zvezda edzője?

Az Európa-liga selejtezőjének második fordulójában 39 mérkőzést rendeznek ma: a magyarországi és a vajdasági média is a legnagyobb figyelmet az újvidéki Vojvodina és a Budapest Honvéd mérkőzésének szentelte, amely 20.30-kor kezdődik a székvárosi Karađorđe Stadionban. Ez lesz a két csapat második párharca, 1989-ben, a BEK 1. fordulójában már játszottak egymással, akkor a Honvéd jutott tovább idegenben szerzett góllal, miután hazai pályán 1:0-ra győzött, idegenben pedig 2:1-re kikapott.

A kispestiek önbizalom-növelő sikerrel a hátuk mögött – a montenegrói bronzérmes Čelik Nikšić gárdáját kettős győzelemmel, 13:1-es összesítéssel búcsúztatták – találkoznak a szerb bajnokság harmadik helyezettjével, amely az első körben a máltai Hibernians együttesén jutott túl szintén kettős győzelemmel (4:1, 3:2). Az újvidéki győzelem nem volt éppen meggyőző, hiszen egyik pillanatban a máltaiak 2:1-re vezettek, s talán emiatt a Vojvodina már másnap, pénteken edzőmérkőzést játszott a Novi Saddal, amelyet 6:0-ra győzött le.

A montenegrói rivális fölényes búcsúztatása azért is jött jól a Honvédnak, mert ennek köszönhetően sok szurkoló kíséri el a gárdát Újvidékre: már öt 50 személyes és egy 20 személyes busz is megtelt, de rengetegen lesznek olyanok is, akik autóval teszik majd meg az utat.

Újvidéken még mindig az a fő téma, hogy sikerül-e az idény végig megtartaniuk a kameruni Oumarout, akire a Crvena zvezda és a török Galatasaray is kivetette a hálóját. A klub pár napja leigazolta a 28 éves Janko Tumbasevićet, aki biztos, hogy nem kap helyet a Honvéd elleni mérkőzésen, ám a védekező középpályás bízik abban, hogy a visszavágón már ő is pályára léphet, mivel addigra már elrendezik a szükséges papírokat. A Vojvodina az átigazolási időszakban két kapust szerződtetett: Zoran Popovićot és a szlovén Matej Delačot, ez utóbbit a Chelsea adta kölcsön a piros-fehéreknek, valamint a védelembe Vladimir Kovačevićet és Mario Barićot.

Az újvidéki klub is bízik a saját szurkolóinak a támogatásában, s mindent meg is tesz, hogy minél többen eljöjjenek a mai mérkőzésre. Kedden és szerdán a város központjában több helyen is információs pultokat állítottak fel, ahol népszerűsítik a csapatot, s a klubbal kapcsolatos emléktárgyakat is lehetett vásárolni. Kedden a felnőttcsapat és a szakmai stáb is a helyszínen köszöntötte az arra járókat, s aki igényt tartott rá, az autogramot is kaphatott.

A belépőjegyeket tegnap kezdték el árulni a stadion pénztáránál: a nyugati lelátóra 400 dinárért, a keletire pedig 300 dinárért vásárolható belépő. Ma 12 órától egészen a mérkőzés kezdetéig lehet belépőjegyet venni.

A másik szerbiai piros-fehér együttes, a Crvena zvezda is saját közönsége előtt, 20.30-kor mutatkozik be az európai kupaporondon: a belgrádiak ellenfele az izlandi ÍBV Vestmannaeyjar lesz, amelynek a legismertebb tagja az angol válogatott korábbi kapusa, a 42 éves David James. A belgrádi klub nemrég kinevezett edzője, Slaviša Stojanović azért került nemrég a média középpontjába, mert a TV Kopernikus műsorvezetője, Dejan Anđus azt állította, hogy neki és taxis barátjának köszönhetően ülhetett le Stojanović a Crvena zvezda kispadjára, mivel szerinte ők ajánlották a vezetőségnek az edzőt. Anđus szerint ezért a menedzseri munkáért, még ha ők nem is menedzserek, 12 000 eurót kellene kapniuk! A tegnapi sajtótájékoztatón Stojanović annyit mondott, hogy Anđus tőle személyesen nem kérte a menedzsereknek járó százalékot…

A Jagodina 20 órakor fogadja az orosz Rubin Kazanyt, s ennek a párharcnak az esélyese a vendégegyüttes, amely tavaly az Európa-ligában a Chelsea-t, az Atlético Madridot és az Intert is képes volt legyőzni.

A Debrecen ellenfele a norvég bajnokság ezüstérmese, a Strømsgodset lesz, amely a jelenleg zajló pontvadászatban is a második helyen áll két ponttal lemaradva a listavezető Rosenborg mögött. A Debrecen főpróbája nem volt sikeres, mivel 3:0-ra kikapott a bajnok Győrtől a szuperkupáért rendezett találkozón.

Mihajlović: Kézzel szereztem gólt a Honvéd ellen

A 24 évvel ezelőtt lejátszott Vojvodina–Bp. Honvéd mérkőzésen pályára lépett Siniša Mihajlović is, aki jelenleg a szerb labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya. Az újvidéki mérkőzésen Mihajlović és esküvői tanúja, Miroslav Tanjga is eredményes volt, azonban az idegenben lőtt gólnak köszönhetően a Bp. Honvéd jutott tovább.

– Emlékszem a Honvéd elleni mérkőzésre. Szerencsétlenül estünk ki, mivel félve mentünk bele a mérkőzésbe, túlságosan is tisztelve az ellenfelet, mintha a Real Madrid ellen játszanánk. Fiatalok voltunk még, nem volt nemzetközi tapasztalatunk. Amikor elkezdődött a mérkőzés, akkor láttuk, hogy nem kellett volna annyira tartanunk tőlük – mondta Mihajlović a Sportski žurnal sportnapilapnak, s hozzátette, arra is emlékszik, hogy ő kézzel szerezte a gólt. – Emlékszem, hogy kézzel értem a labdához, s úgy szereztem a gólt. Nagyon gyorsan 2:0-s vezetésre tettünk szert, s tovább is kellett volna jutnunk, azonban Gaćeša öngólt lőtt, a Vojvodina pedig kiesett.

A ma esti mérkőzésről Mihajlović a következőket nyilatkozta:

– Rossi, a Honvéd edzője jó barátom, hiszen együtt játszottunk a Sampdoriában. A budapesti klubban játszik Roberto Mancini fia, s úgy terveztük, hogy Robertóval együtt nézzük majd a meccset, de a fia biztosan nem lép pályára, mert eltiltását tölti. A Honvéd egy fiatalokból álló csapat, de az a véleményem, hogy a Vojvodinának van esélye a továbbjutásra.