2024. április 25., csütörtök
SAKK, XVII. ZENTAI CSATA

Balog a villámversenyen vigasztalódott

Félidőnél Siniša Dražić vezet a főversenyen

Öt forduló után, azaz a verseny felénél azt kell mondani, most már az lesz a meglepetés, ha a torna első számú kiemeltje hozza is a papírformát, és megnyeri a versenyt. Balog Imre magyarországi nagymesternek talán nem is a pontszáma annyira aggasztó (másfél pontos a lemaradása a listavezető mögött), hanem az eddig mutatott játéka. A keddi ötödik fordulóban is előnyös állást rontott el a fiatal, de ambiciózus Desnica ellen, amelyet végül alig tudott döntetlenre menteni. Az eddig mutatottak alapján megérdemelt Siniša Dražić nagymester félpontos vezetése, mert a legkiegyensúlyozottabb játékot mutatta, a félidei összegzésben pedig mindenképpen ki kell emelni az eddigi legkellemesebb meglepetést, Nikola Duduković FIDE-mestert, aki jelenlegi harmadik helyével valószínűleg önmaga előzetes várakozásait is felülmúlta.

A verseny, 5. forduló: Nestorović–Dražić remi, Stanković–Kosanović 0:1, Duduković–Nađ Heđeši 1:0, Leskur–Vučinić 1:0, Balog–Desnica remi, Andrijević–Lazić remi, Šakić L.–Stanojević 0:1, Manojlović–Farkas T. remi, Vranić–Sente 0:1, Đuza–Táncsik 0:1, Bejatović–Simonyi 0:1, Domány–Marković remi, Kaszás–Kovács 1:0.

A sorrend: Dražić 4,5, Kosanović, Duduković 4, Nestorović, Leskur 3,5, Stanković, Lazić, Nađ Heđeši, Desnica, Balog, Dragović, Vučinić, Radusinović 3 pont stb.

A B tornán pillanatnyilag egy trió vezet 4,5-4,5 ponttal, és zentai szempontból mindenképpen örvendetes, hogy köztük van a hazai színekben játszó Zoran Davidović is.

B verseny: Popov–Dinić 1:0, Živković–Nestorović 1:0, Petrović–Puhalo remi, Pajzer–Davidović 0:1, Kuzmanović–Šćepanović 0:1, Farkas S.–Ružičić remi, Tóth–Nešovanović 0:1, Šakić S.–Bernáth 0:1, Riđički–Sedlak 0:1, Polhert–Sarnyai 0:1, Csomós–Tomin 0:1, Šoklovački Ma.–Grbin remi, Bicskei–Bartha remi, Világos–Pósa 1:0, Farkas I.–Lőrincz R. 0:1, Mravik–Cvetanović 0:1.

A sorrend: Živković, Popov, Davidović 4,5, Puhalo, Dikić, Dinić, Petrović, Stosić, Penjov, Nešovanović, Šćepanović 4 pont stb.

Szerdán délelőtt lejátszották a villámversenyt is, amelyen Balog Imre némileg vigasztalódhatott, ezt a tornát ugyanis, hármas holtversenyben ugyan, de végül sikerült megnyernie.

A 11 fordulós villámverseny végeredménye: Balog, Dražić, Nestorović 9 pont, Roganović 8,5, Lazić 7,5, Vranić, Domány 6,5 pont stb.