2024. március 29., péntek

Snowden orosz állampolgár lehet?

Putyin: Fontosabbak az orosz–amerikai kapcsolatok, mint a titkosszolgálatok civakodása

Edward Snowden nem akarja egyelőre elhagyni Oroszországot, és nem zárja ki, hogy a jövőben orosz állampolgárságért folyamodik – közölte tegnap Anatolij Kucserena orosz ügyvéd. Az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) szerződéses külső munkatársának jogi segítséget nyújtó szakember azt mondta, hogy ügyfele addig mindenképpen Oroszországban marad, amíg megkapja az ideiglenes menedékjogot. Szerinte ennek egy hét alatt meg kell történnie. Mindazonáltal az amerikai férfinak szándékában áll találkozni azon országok államfőivel, amelyek készen állnak arra, hogy befogadják őt – közölte Kucserena.

Az ügyvéd hozzátette, hogy az amerikai informatikus kérhetett volna politikai menedéket is öt évre. Elismerte, Snowden nem adott írásbeli garanciát arra, hogy betartja az orosz államfő feltételeit és felhagy azzal, hogy kárt okozzon az Egyesült Államoknak. Abban a pillanatban, hogy Edward Snowden megkapja az ideiglenes menedéket, szabadon mozoghat Oroszország területén – hangoztatta az ügyvéd, aki szerint azonban az ideiglenes menedék korlátozást jelent, amit a házi őrizethez hasonlíthat.

A Szövetségi Migrációs Szolgálat (FMSZ) internetes oldalán olvasható tájékoztatás szerint az ideiglenes menedékjogi státus birtokában lévő személy az FMSZ menekültszállásán lakhat, és munkát is vállalhat Oroszországban.

Kucserena, aki tagja a Kreml mellett működő Társadalmi Kamarának, azt is elmondta, hogy készen áll a továbbiakban ingyenes jogi tanácsadást nyújtani Snowdennek, aki bármikor hívhatja őt a telefonján. „Ha találkozót kér, a Vörös téren fogunk sétálni, és megmutatom neki a Lenin mauzóleumot. Meg kell ismernie a kultúránkat" – mondta Anatolij Kucserena.

A Rosszija 24 állami hírtelevíziónak egy másik szakértő elmondta, hogy az ideiglenes menedékjog birtokában Snowden kérheti az orosz állampolgárságot.

Vlagyimir Putyin orosz elnök tegnap újságíróknak arról beszélt, hogy az orosz–amerikai államközi kapcsolatok sokkal fontosabbak, mint a titkosszolgálatok civakodása a Snowden-ügy körül. „Megvannak a feladataink, beleértve az Egyesült Államokkal való kapcsolatok fejlesztését. (...) Független állam vagyunk, független a külpolitikánk is. Remélem, hogy a partnereink ehhez nyugodtan és megértéssel viszonyulnak" – szögezte le Vlagyimir Putyin, aki az orosz Távol-Keleten, Csita városában találkozott újságírókkal.

Putyin ugyanakkor kijelentette, hogy szerinte Edward Snowdennek nem célja, hogy örökre Oroszországban maradjon. „Fiatal, és valójában nem is nagyon értem, hogy miként határozhatta el magát erre, miként akarja az életét alakítani a továbbiakban, de ez az ő sorsa, az ő élete" – vélekedett az orosz államfő.