2024. március 29., péntek

Dačić: Elképzelésünk sincs a személyi változásokról

Pillanatnyilag sem Vučićnak, sem Dinkićnek, és nekem sincs világos elképzelésem a személyi változásokról a kormányátalakítás kapcsán, s bár mindhárman tudjuk, mit szeretnénk, kétlem, hogy kivitelezhető lenne – nyilatkozta újságíróknak tegnap Ivica Dačić kormányfő a Szerbiai Szocialista Párt 23. születésnapja alkalmából rendezett díszülésen. A pártelnök kiemelte, hogy Vučić és közte semmiféle feszültség nincs, és a szerb kormány átszervezésének július 27-ei határideje egy szimbolikus dátum, egy évvel ezelőtt ugyanis ezen a napon alakult meg a jelenlegi kormány.

– Nem az a kérdés, hogy ki hibázott, vagy nem hibázott, hiszen mindenki kijavíthatja hibáit. A kérdés az, hogy hogyan tovább, és pillanatnyilag egyikünknek sincs világos elképzelése a személyi változásokról – mondta Dačić.

A kormányfő értékelése szerint az SZSZP jól döntött, amikor koalícióra lépett a Szerb Haladó Párttal, s hozzátette, hogy a változásokat nem lehet kikerülni, és Tomislav Nikolić győzelme változásokat hozott.

– Jól döntöttünk, minden más döntés hiba lett volna – hangsúlyozta a szocialisták elnöke.

Predsednik SPS, srpski premijer Ivica Dacic govori na danasnjem skupu. Celnici, clanovi i gosti Socijalisticke partije Srbije su se okupili na svacanom koktelu koji je priredjen povodom 23 godine od osnivanja te stranke, u Beogradu, 17. jula 2013. (BETAPH

Dačić ugyanakkor jó döntésnek tartja azt is, hogy beléptek a Koštunica-kormányba, és azt is, hogy koalíciót kötöttek a Demokrata Párttal. Szavai szerint a kormányátalakítást nem a parlamenti ellenzék harcolta ki, hanem a kormányt alkotó pártok, és az átalakítás nem csupán személyi kérdésekről szól, hanem a rendszer megreformálásáról, a jogállamiság megerősítéséről és a külföldi befektetők Szerbiába való csalogatásáról.

– Nem létezik ideális kormány, a társadalom pedig sohasem lesz maradéktalanul elégedett egyetlen kormánnyal sem. Mivel nincs más lehetőségünk, egymással versengünk, és eközben megkíséreljük a legjobbat nyújtani magunkból – érvelt a kormányfő. Hozzátette, hogy 2000 óta ez az első alkalom, hogy a szocialisták adták a kormányfőt, és nem élnek vissza sem az államfő, sem a polgárok bizalmával.

Az európai integrációról szólva megjegyezte, azok kérik számon, hogy a szerb kormány miért nem jelölte ki a tárgyalócsoport vezetőjét, akik arról beszélnek folyton, hogy Szerbia nem kapta meg a csatlakozási tárgyalások kezdetének időpontját.

– Ha nem kaptuk meg a dátumot, akkor minek nekik tárgyalócsoport? A vonat ettől függetlenül elindult, és sokkal gyorsabban haladhatunk másoknál – célzott az unióval csaknem tíz évet tárgyaló Horvátországra Dačić.

A haladó–demokrata nagykoalíciót a szocialisták elnöke „mesének” minősítette, s megjegyezte, hogy a demokraták többé már nem számítanak nagy pártnak.