2024. április 24., szerda

Nyaralás hozomra

Nem mindegy, hogy hol adósodunk el

A tengerpartok népszerű részein és a felkapottabb fürdőhelyeken tombol a nyár. Sokan azonban még mindig sunnyognak, s várják, hogy az utazási irodák és a szobák kiadásával foglalkozók bejelentsék nyár végi áraikat, s csak azután kelnek útra. Környezetünkben (is) egyre többen vannak, akik nem engedhetik meg maguknak, hogy júliusban vagy augusztusban töltsenek el egy hetet, esetleg tíz napot a nagyobb vagy kisebb vizek partján. A megrögzött nyaralók azonban semmi pénzért sem hagynának ki egy vagy két esztendőt, inkább kölcsön kérnek, és hitellel vagy hónapokig tartó lefizetéssel igyekeznek megoldani eme gondjukat. A lehetőségek áttekintésekor azonban gyorsan kiderült, hogy milyen megoldást választanak.

Vannak ugyanis olyan idegenforgalmi irodák, amelyek az ilyen megoldásra hajlandó bankokkal szerződést kötnek, ők pedig az imitt-amott létező szakszervezeteknek kínálják fel a nyaralást, mégpedig kamatmentes hitelre. Mások a saját pénzintézetükhöz fordulnak hitelért.

hozzáértők szerint az előbbi megoldás sokkal olcsóbb, mint a dináralapú készpénzhitel, mert erre a bankok szemrebbenés nélkül rászámolják az évi 20–25 százalékos (egyesek még ennél is magasabb) kamatot. Ha tehát valaki egy évre leterheli magát, félő, hogy az idő múlásával rá fog döbbenni, annyi pénze sem marad, hogy kifizesse a számlákat.

Ennél – látszólag – sokkal jobb megoldás az euróalapú hitel, hiszen erre „csak” 12–14 százalékos kamatot kell fizetni. A baj ott kezdődik, hogy ha megszalad az infláció és drasztikusan megemelkedik az euró árfolyama, könnyen megeshet, hogy többe kerül a leves, mint a hús.

A hitelkártya elterjedése óta egyre többen próbálnak elegánsan viselkedni, s az útra nem visznek magukkal készpénzt, csak ezt a műanyag bevonatú kartonlapocskát. Azt azonban nem érdeklődik meg, hogy melyik bank mennyit számol fel a hitelkártya külföldön történő használatakor. Pedig esetenként ez komoly tétel is lehet.

A rutinos nyaralók és utazók rendre azt javasolják, hogy a kártya mellett az embernél legyen készpénz is, és külön hangsúlyozzák, hogy mindenképpen vigyék magukkal a bankjuk telefonszámát, hiszen ha külföldön ellopja valaki a hitelkártyájukat, csak ezen a módon tudják szinte azonnal letiltani. Ellenkező esetben búcsút mondhatnak a folyószámlájukon levő pénznek.

Szerbiában igen népszerűek a görögországi üdülőhelyek. Ott euróval lehet fizetni, más országokban azonban sokkal érdemesebb dollárt vagy angol fontot használni.

Mint látható, nem olyan egyszerű felkészülni egy nyugodt nyaralásra.

Pláne, ha csak hozomra tudjuk azt megoldani.