2024. március 29., péntek

A Microsoft tagadja az NSA hozzáférését az Outlookhoz és a Skype-hoz

A Microsoft informatikai óriáscég tagadta, hogy az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökségnek (NSA) közvetlen hozzáférése lenne az Outlook, a Skype és más szolgáltatások felhasználóinak fiókjaihoz, és engedélyt kért a kormánytól, hogy közzétehesse a hatóságoknak átadott adatok pontos számát.

A Microsoft keddi cáfolata - amellyel az Edward Snowden amerikai informatikustól származó dokumentumok alapján a The Guardian című brit lapban megjelentekre reagál - hasonló azokhoz, amelyeket a Google, az Apple, a Facebook és más informatikai vállalatok fogalmaztak meg június 6. óta. Snowden szerint ezek részesei a PRISM programnak, amelynek keretében szervereikhez hozzáférhetnek az NSA elemzői.
"A Microsoft egyetlen államnak sem nyújt közvetlen és akadálytalan hozzáférést ügyfeleinek adataihoz - írta Brad Smith, a Microsoft jogi igazgatója a cég technet.com oldalán. - Ha egy állam ügyféladatokat kér, akár nemzetbiztonsági okokból is, végig kell járnia az érvényes jogi utat."
"Ügyfeleink adatainak csak egy apró töredékét, töredéknyi százalékát kéri ki az állam büntetőjogi vagy nemzetbiztonsági célból" - folytatta a jogi igazgató. Mint írta, a Microsoft június 19-én kérvényt nyújtott be, hogy nyilvánosságra hozhassa az átadott adatok pontos mennyiségét. "Úgy gondoljuk, az alkotmány biztosítja számunkra azt a jogot, hogy több információt osszunk meg a közvéleménnyel, de a kormány meggátol bennünket ebben" - mondta.
Edward Snowdent, az NSA volt munkatársát kémkedéssel, kormányzati tulajdon eltulajdonításával és azzal vádolta meg az amerikai igazságügy-minisztérium, hogy szándékosan közölt titkos hírszerzési információkat jogosulatlan személlyel.