2024. április 19., péntek

A falu mi vagyunk

Pacsér ünnepelt – Épül a termálfürdő

A pacséri falunapi programsorozat évek óta a pravoszláv Péter-Pál napi templombúcsú köré szerveződik. Az idei, sorrendben nyolcadik rendezvény is a Falu mi vagyunk – Selo, to smo mi – Wir sind das Dorf mottóval vált valódi népünnepéllyé az elmúlt hétvégén az Akácosban, valamint a település központjában található futballpályán és játszótéren.

A háromnapos program pénteken este a labdarúgópályán felállított szabadtéri színpadon a fiatalok számára rendezett koncertekkel indult, a DeepFall, a Hard Night és a Naked Gun együttesek zenélésével. A szombati egész napos műsor során a falu apraja-nagyja megtalálhatta a magának való szórakozást, kikapcsolódást, és sokan érkeztek a környező településekről is, sőt az is jellemző, hogy a külföldön élő pacséri származásúak is ekkora időzítik a hazalátogatásukat. A falu kedvenc kirándulóhelye, az Akácos melletti horgásztó környéke már kora reggel benépesedett. Az egyéni pontyhorgászversenynek több mint hatvan, a kiserdei babgulyásfőző versenynek mintegy ezer résztvevője volt. Mintegy nyolcvan csapat versenyzett a legjobb babgulyás cím elnyerésért. A bográcsban főtt babételhez a szervezők biztosították az alapanyagot. A közösen elfogyasztott ebéd, valamint az eredményhirdetés után sokan megmártóztak a tóban, és az árnyékot biztosító fák alatt is kellemes társalgás folyt.

A délelőtt folyamán a faluházban a Vöröskereszt-szervezet képviselői köszöntötték a pacséri önkéntes véradókat, délután pedig a helybeli Szilágyi Gábor Amatőr Képzőművészeti Csoport, valamint az Aranyszál kézimunkacsoport kiállításának megnyitójával folytatódott a program, amelyen mgr. Szombathy Zoltán, a pacséri helyi közösség tanácsának elnöke köszöntötte a népes közönséget. Közben a játszótéren és focipályán lovaglás, íjászat várta az érdeklődőket, a tűzoltók is látványos bemutatót tartottak, kézműves-foglalkozásokkal, arcfestéssel csábították a gyerekeket a Vigyori csoport animátorai, és díszmadár-kiállítás is volt. Az ingyenes tejfölös lángos mindenkinek járt, aki sorba állt érte, a mozogni vágyók pedig fitneszedzésen vehettek részt. Az esti művelődési műsorban a helybeli hagyományápolókon kívül a vendégek is felléptek: a helybeliek együtt ünnepeltek vendégeikkel és a testvértelepülések képviselőivel.

A laza, családbarát falunapi ünnepségen jelen volt Kókai Mernyák Melinda, Topolya polgármestere, megjelent az önkormányzat számos tagja, tartományi és köztársasági elöljárók is. Igazi ünnephez méltón tűzijátékot is láthattak a helyszínre látogatók, majd az idei sztárvendég, Dér Heni teremtett kitűnő hangulatot. Vasárnap ökumenikus istentisztelettel zárult a rendezvénysorozat a pacséri református templomban.
Szombathy Zoltán elmondta, hogy leginkább a falu polgáraira és vezetőségére büszke, hisz a közös cél érdekében nagyon sokszor összefogtak már az itt élők.
– A gazdasági nehézségek ellenére előrelépés is történt az elmúlt egy évben a falu fejlesztésében, sikerült beszerezni a kútfejet a termálfürdőhöz, és a fürdő építése is megkezdődött. A tervek szerint szeptember elejére elkészül a meleg vizes fürdőtó. Civil szervezeteink működnek, az egykori Tomek-házat sikerült felújítani, így már 48 személyt tudunk elszállásolni, vagyis egy busznyi vendéget fogadhatunk. Falufejlesztési konferenciát tervezünk, és a faluturizmust fejlesztené az is, hogy a Legjobb pacséri márkanevet szeretnénk levédeni. Biztosítani a rövid láncú értékesítést, amikor a helybeli őstermelőktől vásárolnának sajtot, túrót, csigatésztát és más ajándéktárgyat az idelátogató turisták. Ezzel is enyhítenénk a munkanélküliséget a faluban – fejezte ki reményét a falu első embere.