2024. április 25., csütörtök
SAKK, XVII. ZENTAI CSATA

Az esélyesek fekete napja

Kikapott az első és a második kiemelt

Sajnos csak elméletben lehet eltöprengeni azon, vajon ha a zentai nemzetközi sakkverseny egyes játszmáira fogadni lehetne, milyen szorzót adtak volna a fogadóirodák a főverseny harmadik fordulójának második és harmadik tábláján sötét győzelmére. Mindenesetre az, aki nagy tétet mert volna tenni arra, hogy a semmilyen nemzetközi címmel nem rendelkező, ugyanakkor mindeddig kiválóan játszó Miloš Stanković a sötét bábukat vezetve megveri a torna első kiemeltjét, Balog Imre magyarországi nagymestert, valamint arra is, hogy a harmadik táblán az előző fordulóban csak óriási szerencsével nyerni tudó Nikola Duduković FIDE-mester szintén másodhúzóként győzni tud a második kiemelt Miroljub Lazić nagymester ellen – nos, az most biztosan elégedetten dörzsölné a tenyerét, és nem utolsósorban a pénztárcáját.

Egyszóval az esélyesek fekete napját hozta a vasárnap délutáni harmadik forduló, és ez a megállapítás bizony igaz vajdasági magyar szempontból is: Farkas Tibor magyarkanizsai nemzetközi mester és Simonyi Zoltán zentai FIDE-mester szintén náluk jóval alacsonyabban rangsorolt és kevesebb Élő-ponttal rendelkező sakkozók ellen kaptak ki.

A B versenyen némileg tisztult a kép, már csak négyen állnak az élen 3-3 ponttal, de mögöttük ott nyomul szinte a mezőny fele, fél, illetve egy pont lemaradással.

A verseny, 3. forduló: Leskur–Dražić 0:1, Balog–Stanković 0:1, Lazić–Duduković 0:1, Nestorović–Vučinić remi, Andrijević–Nađ Heđeši remi, Manojlović–Kosanović 0:1, Dragović–Nagy 1:0, Domány–Radusinović 0:1, Miladinović–Táncsik remi, Farkas–Ćića 0:1, Vranić–Korponai 1:0, Šakić L.–Simonyi 1:0, Kaszás–Ágoston remi. A sorrend: Drazić, Stanković 3, Kosanović, Duduković 2,5, Nestorović, Nađ Heđeši, Leskur, Desnica, Radusinović, Ćića, Vučinić, Andrijević, Dragović, Šakić, Vranić 2, Balog 1,5 pont stb.

B verseny, 3. forduló: Tóth–Popov remi, Polhert–Stosić remi, Živković–Ružićić 1:0, Pajzer–Tomin 1:0, Pavkov–Sedlak remi, Dinić–Olajos 1:0, Šćepanović–Bacsa 1:0, Rajsli–Bernáth remi, Csomós–Petrović 1:0, Šoklovački Ma.–Bartha 1:0, Arnovljev–Pósa 1:0, Šakić–Világos 1:0, Szakács–Šoklovački Mi. 0:1, Vrabel–Lőrincz R. 0:1, Birclin–Mravik remi, Burány–Sević 1:0.

A sorrend: Pajzer, Živković, Puhalo, Dinić 3, Popov, Nestorović, Polhert, Sedlak, Iličić, Tóth 2,5 pont stb.