2024. március 29., péntek

Snowden ideiglenes menedéket kért Oroszországban

Edward Snowden, az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) volt munkatársa ideiglenes menedéket kért Oroszországban. Ezt Anatolij Kucserena ügyvéd közölte tegnap. „Snowden a seremetyjevói repülőtéren átadta kérelmét a Szövetségi Migrációs Szolgálat munkatársának” – közölte az ügyvéd.

Snowdent Washington súlyos törvénysértéssel vádolja, mert információkat szivárogtatott ki az NSA titkos adatgyűjtési programjáról. Hongkongból érkezett Moszkvába, állítólag a seremetyjevói repülőtér tranzitzónájában tartózkodik immár több mint három hete.

„Gyakran kéri a tanácsomat az ügyben” – mondta egy korábbi AFP-interjúban az orosz hatalomhoz közel álló jogász, aki részt vett a Snowden kérésére szervezett pénteki találkozón a repülőtér tranzitvárójában. Az amerikai informatikus jogvédő szervezetek képviselőit és tekintélyes orosz ügyvédeket hívott meg, előttük közölte, hogy ideiglenes menedékért folyamodik Oroszországhoz, később pedig Dél-Amerikába szeretne utazni.

Kucserena az interjúban azt is elmondta, hogy mivel Snowden nem beszél oroszul, és nem ismeri az orosz jogrendszert, elmagyarázta neki a menekülttörvényt, ismertette vele a politikai menedékjogról szóló, 1995-ös elnöki rendelet és az ideiglenes menedékről szóló kormányrendelet tartalmát.

Legfeljebb 3 hónap kell ahhoz, hogy az orosz hatóságok elbírálják Edward Snowdennek, az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) volt munkatársának ideiglenes menedékjogi kérelmét – közölte Anatolij Kucserena orosz ügyvéd tegnap a Rosszija 24 állami hírtelevízióban. Mivel Edward Snowden érvényes dokumentumok híján nem hagyhatja el a tranzitövezetet, a migrációs szolgálat embere ment be hozzá – mondta az emberi jogi ügyekkel foglalkozó jogász.

Az ideiglenes menedékjog megadására vonatkozó kérelem indoklásában Snowden azt írta, hogy az Egyesült Államok kormánya üldözi őt, továbbá félti a biztonságát. Attól tart, hogy hazájában kínzásnak lenne kitéve, illetve halálos ítélet vár rá – idézte az ügyvéd Snowdent.

A 30 éves, amerikai férfit Washington súlyos törvénysértéssel vádolja, mert információkat szivárogtatott ki az NSA titkos adatgyűjtési programjáról. Edward Snowden június 23-án Hongkongból érkezett Moszkvába, és azóta állítólag nem hagyta el a seremetyjevói repülőtér tranzitzónáját. Útlevelét ugyanis érvénytelenítették az amerikai hatóságok.

Az orosz szabályozás szerint az ideiglenes menedékjogot egy évre adják meg Oroszországban, és az engedélyt lejártakor további egy évre meghosszabbíthatják.