2024. április 23., kedd

Megalakul a montenegrói nemzeti tanács

Szikicsre látogatott Ranko Krivokapić, a Montenegrói Parlament elnöke

Kétnapos belgrádi látogatása után a hétvégén Szikicsen járt Ranko Krivokapić, a Montenegrói Parlament elnöke. A magas rangú állami vendéget a szikicsi helyi közösség képviselői, valamint Marko Rovčanin, Kishegyes polgármestere, Hallgató Imre, a kishegyesi képviselő-testület elnöke, Danilo Dabović, a közigazgatás vezetője és Milan Sanković, a szikicsi helyi közösség titkára fogadták.

A beszélgetés során kiderült, hogy a polgármester kísérletet tett arra, hogy a vendéget minden montenegrói szervezet együtt fogadja, de a Krstaš ezt elutasította, és a központban levő Njegoš szobor előtti platón szervezett külön ünnepséget, amelyet a képviselőház elnöke szintén meglátogatott.

A helyi közösségben megtartott beszélgetésen Marko Rovčanin bemutatta a montenegrói szervezetek vezetőit, hangsúlyozva, hogy terveik szerint a jövő év közepéig létrehozzák a montenegrói nemzeti tanácsot. A képviselőház elnöke alkalmi beszédében kiemelte, hogy egészen a közelmúltig Montenegróban sem volt nyerő montenegróinak lenni, de ezen a helyzeten már túl vannak, és a jelek szerint Szerbiában is lassan megváltozik a helyzet. Rámutatott arra is, hogy a megmaradás érdekében a montenegróiaknak egységesebbnek kell lenniük, s mint hangsúlyozta, vagy egységesek lesznek, vagy szembe kell nézniük a további beolvadással.

A képviselőház elnöke a helyi közösségben folytatott beszélgetést követően ellátogatott a Krstaš egyesület általszervezett ünnepségre is.